Pieczenie ciasteczek ma w sobie pewną magię. Wiele się nie napracujemy, bawimy się w nadawanie kształtu, a po całym domu roznosi się piękny aromat. Dzisiejsze ciasteczka zrobiłam z mąki z pełnego przemiału, dodałam do nich płatki owsiane, orzechy laskowe, arachidowe i migdały. Główną nutę smakową nadają im jednak orzechy laskowe.
Składniki (wyszło 30 ciasteczek):
Składniki (wyszło 30 ciasteczek):
100 g masła
100 g płatków owsianych
150 g mąki pszennej z pełnego przemiału (typ 1850)
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
150 g cukru
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 płaskiej łyżeczki sody
1/4 płaskiej łyżeczki sody
1 jajko
Wykonanie:
- 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
- Orzechy laskowe kroimy na pół, migdały kroimy drobno, orzechy arachidowe zostawiamy w całości.
- Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki ciasteczek i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Masa będzie gęsta, ale łatwa do formowania.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach.
- Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem.
- Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione i prawie wysuszone. Mają być lekko miękkie na środku. Po wystygnięciu, zrobią się kruche. W połowie czasu pieczenia zamieniamy blaszki miejscami, aby ciasteczka upiekły się równomiernie.
- Ciastka najlepiej smakują zupełnie ostudzone.
- Smacznego :)
Przepyszne ciasteczka kochana :) częstuję się jednym :)miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! W ogóle nie opłaca się kupować gotowych ciasteczek. Te domowe są najlepsze i jest w nich właśnie ta magia, o której piszesz :)
OdpowiedzUsuńDomowe są najlepsze :)
UsuńPysznosci, ale mi narobiłaś apetytu
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzypomniałaś mi o istnieniu ciasteczek pełnoziarnistych. Uwielbiam je pod każdą postacią. Kiedyś piekłam bez przerwy, a potem jakoś sobie o nich zapomniałam :(
OdpowiedzUsuńZ orzechami, migdałami muszą być doskonałe! Już czuję ten smak! Pozdrawiam ciepło :)
Również pozdrawiam :)
UsuńMam słabość do ciasteczek, szczególnie podjadanych wieczorem :) Twoje pyszne ciasteczka zniknęłyby u mnie błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńU mnie też znikły :)
Takie ciasteczka wprost uwielbiamy potem zalewać mlekiem zamiast płatków <3 Pyszności :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, chrupiące i pachnące ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
UsuńŚwietne ciasteczka, ostatnio mogłabym wcinać tylko takie ciastka :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię ciasteczka z płatków owsianych - smaczne i zdrowe. :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńSuper pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. W smaku również były pyszne :)
UsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię takie pożywne ciasteczka :) Idealna przekąska przed i po treningu! Koniecznie upiekę :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńAle pyszności!:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńrobiłam kiedyś bardzo podobne ciasteczka - były przepyszne. jak zawsze - najlepsze jeszcze ciepłe! <3
OdpowiedzUsuńTo prawda, są pyszne :)
UsuńJa jestem zapalonym chrupaczem i chrupnęłabym twoje ciasteczka. CO do ostatniego okruszka :)
OdpowiedzUsuńZ moim mężem możecie sobie ręce podać. Też jest takim ciasteczkowym chrupaczem :)
UsuńJestem za nawet dwa razy za za znakomitymi chrupaczami :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRewelacyjne ciacha, mniam :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie rewelacyjne ciacha :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuń