Łosoś w sosie teriyaki, mandarynkach i sezamie

Łosoś jest moją ulubioną rybą. Pieczony w piekarniku jest delikatny, soczysty, wprost rozpływa się w ustach. Dzisiaj mam dla Was propozycję na łososia w sosie teriyaki, mandarynkach i sezamie.
Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami


Łosoś w sosie teriyaki, mandarynkach i sezamie



Składniki (2 porcje):

0,4 kg świeżego łososia
2 łyżki oliwy do pieczenia
sól
pieprz
1 mandarynka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu teriyaki
1 płaska łyżeczka oregano (u mnie Skworcu)
1 łyżeczka białego sezamu 
1 łyżeczka czarnego sezamu

Wykonanie:
  • Dno naczynia żaroodpornego wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Rybę smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy.
  • Z mandarynki oddzielamy 4 kawałki. Pozostawiamy je do ozdoby.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego sos teriyaki, oregano i sok wyciśnięty z pozostałych kawałków mandarynki. Całość mieszamy  i równomiernie rozprowadzamy na łososiu. Na wierzchu układamy 4 pozostawione kawałki mandarynki.
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową, pamiętając, aby matowa strona była na zewnątrz. 
  • Tak przygotowaną rybę wstawiamy na 1 - 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie łososia wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy łącznie około 20 - 25 minut. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Przez pierwsze 15 minut łososia mam przykrytego folią aluminiową. Na ostatnie 5 - 10 minut zdejmuję folię. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby.
  • Sezam prażymy chwilę na suchej patelni. Posypujemy nim łososia już na talerzu.
  • Smacznego :)

35 komentarzy:

  1. z mandarynkami, to już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na łososia, ciekawi mnie ten sos teriyaki, nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość charakterystyczny. Smakowo, taka mieszanka sosu sojowego, miodu i imbiru.

      Usuń
  3. Oj ale narobiłaś mi smaku. ja poluję na łososia już od kilku dni haha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na łososia, musi smakowac wybornie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetyczny ten łosoś, idealny pomysł na pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za linka do Twojego bloga, dzięki temu udało mi się tu trafić :) Ja również bardzo lubię łososia, a tak przygotowany wydaje mi się baaardzo apetyczny :) Koniecznie dodaj przepis do mojego Linkowego Party pod najnowszym wpisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chciałaś do mnie wpaść. Zaglądaj jak najczęściej :)

      Usuń
  7. Agnieszka tak jak pisałam na FB...cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sos teriyaki, więc Twój przepis bardzo mi się podoba. Łosoś wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze robimy łososia najprościej jak się da czyli bez dodatków tylko zapiekany w ziołach ale taka wersja naprawdę nam się spodobała :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię łososia z sezamem! Ciekawy ten sos no i ta mandarynka :)

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam. Cieszę się, że przepis Ci się podoba :)

      Usuń
  11. Ależ wspaniałe zestawienie! :) Zdrowo, smacznie i pożywnie - pychotki <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe połączenie! Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. widze mandarynki i od razu na myśl przychodzą mi Święta! :D ekstra przepis :D bardzo lubie łososia :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa propozycja na smaczny obiadek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. też lubię łososia, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, naprawdę jestem ciekawa smaku...

    OdpowiedzUsuń
  16. Aguś wspaniałe danie, bardzo lubię łososia a w takim wydaniu już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...