Do polskich jabłek nikogo nie trzeba przekonywać. Są pyszne, a ciasta z ich udziałem lubią prawie wszyscy. Dzisiaj mam dla Was cytrynową tartę z jabłkami i zapieczonym, śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom. Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej (typ 500)
skórka otarta z 1 cytryny
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
100 g zimnego masła
1 jajko
Dodatkowo:
3 jabłka
1 czubata łyżka bułki tartej
Składniki na sos:
70 ml kremówki 30%
2 żółtka
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
60 g cukru
15 ml mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Przygotowanie ciasta:
- Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
- Do miski wkładamy mąkę, skórkę otartą z jednej cytryny, cukier waniliowy, cukier, masło. Masło siekamy nożem.
- Dodajemy jajko i całość szybko zagniatamy w rękach, aby składniki dokładnie się wymieszały i połączyły. Ciasto będzie miało konsystencję dość sypką.
- Przygotowujemy blaszkę do pieczenia ciasta. W zależności od tego, jaką macie blaszkę: spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, formę do tarty smarujemy masłem.
- Blaszkę wylepiamy ciastem o grubości około 3 mm. Ciastem wylepiamy również boki.
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
- Po 10 minutach zapiekania sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przekłuwamy je w miejscu uniesienia widelcem. Po raz drugi się nie uniesie.
- W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
- Przygotowujemy również budyniowy sos śmietankowo - waniliowy:
- Cukier, cukier z wanilią, żółtka i kremówkę miksujemy 2 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe.
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
- Na cieście równomiernie rozsypujemy bułkę tartą i rozkładamy jabłka.
- Na masę wylewamy sos budyniowy.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia. Ja piekłam 35 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + termoobieg.
- Smacznego :)
Agniś tarta apetyczna, ale forma cuuuuuuuuuuuuudowna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu. Polowałam na nią długo :)
Usuńpięknie się prezentuje :) tak ułożone jabłka wyglądają super
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper, bardzo pięknie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAguś tarta wygląda wspaniale:) miłego dnia kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu. Pozdrawiam :)
UsuńPyszna tarta kochana, mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobiłam tartę bardzo smaczna Troszkę udoskonalilam dodając dwa białka ubite z cukrem i kokosem i dałam na wierz PychotaBialka oczywiście te które zostały oddzielone od żółtej które dodałam do sosu
UsuńWygląda cudownie, ależ bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńAguś z chęcią bym zjadła kawałek, tak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPodsyłam wirtualnie :)
UsuńŻe wygląda pysznie to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTarta z jabłkami... dawno nie jadłam. Narobiłaś mi smaka. Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTen zapieczony sos musi smakować bosko <3
OdpowiedzUsuńJest bardzo fajnym uzupełnieniem :)
UsuńPieknie sie prezentuje i na pewno jest przepyszna
OdpowiedzUsuńdostojny kawał ciacha:D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdo pożarcia ;D
UsuńMniam mniam mniam! ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPięknie wyszła, ten kawałeczek dla mnie plizzz :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuńta spora ilość jabłek chyba przekona każdego :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAch, jak ja uwielbiam tarty. Cytrynowego ciasta nie jadłam wieki i już zdążyłam się za takowym solidnie stęsknić. Koniecznie muszę w wolniejszej chwili przetestować przepis na tę tartę. Jest taka apetyczna! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńUwielbiam cytrynowe wypieki, więc ta tarta byłaby w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńAle ta tarta musi smakować! Cytryna, jabłko i masa śmietanowa. Super :)
OdpowiedzUsuńCo za wspaniała tarta:-) Uwielbiam takie do popołudniowej kawusi:-)
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuńsuper tarta :) chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękna tarta <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń