Muffinki są jednym z najprostszych ciast. Chwilka czasu wolnego i mamy pachnący, domowy wypiek, który jest nie tylko pyszny, ale i wygląda niezwykle dekoracyjnie. Dzisiaj proponuję waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym i chrupiącym wierzchem z brązowego cukru trzcinowego.
250 g mąki (typ 500)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (u mnie Skworcu)
120 g cukru
2 jajka
50 g roztopionego i ostudzonego masła
175 ml mleka
około 100 g dżemu brzoskwiniowego
łyżka cukru brązowego, do posypania muffinek
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka i mleko wyciągamy wcześniej z lodówki.
- Przygotowujemy dwie miski: większą i mniejszą.
- Składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz cukier wsypujemy do mniejszej miski i mieszamy.
- Jajka wbijamy do większej miski i roztrzepujemy widelcem. Dolewamy masło oraz mleko i całość ponownie mieszamy widelcem (około 10 sekund).
- Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość krótko mieszamy widelcem. Tylko do połączenia się składników.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
- Do papilotek wykładamy 2/3 ciasta. Następnie do każdej papilotki nakładamy około pół łyżeczki dżemu.
- Na dżem wykładamy pozostałe ciasto. Papilotki będą wypełnione do około 3/4 wysokości.
- Na koniec każdą muffinkę posypujemy odrobiną brązowego cukru. Cukier da efekt chrupiącego wierzchu.
- Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 33 minuty w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka). Muffinki powinny się ładnie zarumienić. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, grzałka dół + góra, bez termoobiegu.
Wyglądają przepysznie :) Świetny pomysł na słodką przekąskę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne, od patrzenia jesc sie chce
OdpowiedzUsuńA to odpowiednia reakcja :)
UsuńPycha ! szkoda, że chwilowo nie mam dostępu do piekarnika :(
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś :)
UsuńJakie pyszniutkie i śliczne. Apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńPyszne muffiny! Poproszę o taką jedną :)
OdpowiedzUsuńMałe pyszności, do ciepłej herbatki w ten deszczowy dzień idealne :D
OdpowiedzUsuńNa osłodę :)
UsuńUwielbiam , Twoje Aguś wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMuffinki nigdy nie odmówię :) Zwłaszcza takiej smakowitej z nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności, porywam jedną do herbatki :-)
OdpowiedzUsuńPewnie Marzenko. Nawet dwie :)
UsuńKocham każde muffiny!
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńAgnieszka mufinki wyglądają bardzo apetycznie. Ja wyrosły, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTakie mufinki na pewno by mi posmakowały
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńZaletą muffinek jest też to, że nie trzeba ich kroić, szybko można wziąć jedną w rękę i iść do pracy czy szkoły :-D
OdpowiedzUsuńDo szkoły lub pracy idealne :)
UsuńUwielbiam je, z dżemem również, a brzoskwiniowy to akurat mój ulubiony:)
OdpowiedzUsuńMój również :)
UsuńZ jednej strony muffinki są proste i szybkie w przygotowaniu, a z drugiej są przepyszne i zawsze mam na nie ochotę <3 A waniliowe z dżemem? Muszą być rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńAgnieszka, piękne jak malowane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTo na prawdę nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. W weekend spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę powodzenia w wypiekach i smacznego :)
UsuńPyszne muffinki! Poproszę jedną do herbaty :)
OdpowiedzUsuńWysyłam wirtualnie :)
Usuń