Cytrynowa tarta z jabłkami i śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym

Do polskich jabłek nikogo nie trzeba przekonywać. Są pyszne, a ciasta z ich udziałem lubią prawie wszyscy. Dzisiaj mam dla Was cytrynową tartę z jabłkami i zapieczonym, śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom. Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt.

Cytrynowa tarta z jabłkami i śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym



Cytrynowa tarta z jabłkami i śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej (typ 500)
skórka otarta z 1 cytryny
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
100 g zimnego masła
1 jajko

Dodatkowo:

3 jabłka
1 czubata łyżka bułki tartej

Składniki na sos:

70 ml kremówki 30%
2 żółtka
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
60 g cukru
15 ml mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  • Przygotowanie ciasta:
  • Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
  • Do miski wkładamy mąkę, skórkę otartą z jednej cytryny, cukier waniliowy, cukier, masło. Masło siekamy nożem.
  • Dodajemy jajko i całość szybko zagniatamy w rękach, aby składniki dokładnie się wymieszały i połączyły. Ciasto będzie miało konsystencję dość sypką.
  • Przygotowujemy blaszkę do pieczenia ciasta. W zależności od tego, jaką macie blaszkę: spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, formę do tarty smarujemy masłem.
  • Blaszkę wylepiamy ciastem o grubości około 3 mm. Ciastem wylepiamy również boki.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 
  • Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
  • Po 10 minutach zapiekania sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przekłuwamy je w miejscu uniesienia widelcem. Po raz drugi się nie uniesie.
  • W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
  • Przygotowujemy również budyniowy sos śmietankowo - waniliowy:
  • Cukier, cukier z wanilią, żółtka i kremówkę miksujemy 2 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe.
  • Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
  • Na cieście równomiernie rozsypujemy bułkę tartą i rozkładamy jabłka.
  • Na masę wylewamy sos budyniowy.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia. Ja piekłam 35 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + termoobieg.
  • Smacznego :)

43 komentarze:

  1. Agniś tarta apetyczna, ale forma cuuuuuuuuuuuuudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje :) tak ułożone jabłka wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, bardzo pięknie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś tarta wygląda wspaniale:) miłego dnia kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna tarta kochana, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam tartę bardzo smaczna Troszkę udoskonalilam dodając dwa białka ubite z cukrem i kokosem i dałam na wierz PychotaBialka oczywiście te które zostały oddzielone od żółtej które dodałam do sosu

      Usuń
  6. Wygląda cudownie, ależ bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś z chęcią bym zjadła kawałek, tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Że wygląda pysznie to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta z jabłkami... dawno nie jadłam. Narobiłaś mi smaka. Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten zapieczony sos musi smakować bosko <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieknie sie prezentuje i na pewno jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyszła, ten kawałeczek dla mnie plizzz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ta spora ilość jabłek chyba przekona każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach, jak ja uwielbiam tarty. Cytrynowego ciasta nie jadłam wieki i już zdążyłam się za takowym solidnie stęsknić. Koniecznie muszę w wolniejszej chwili przetestować przepis na tę tartę. Jest taka apetyczna! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam cytrynowe wypieki, więc ta tarta byłaby w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ta tarta musi smakować! Cytryna, jabłko i masa śmietanowa. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Co za wspaniała tarta:-) Uwielbiam takie do popołudniowej kawusi:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. To ciacho wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. super tarta :) chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...