Składniki:
1 kg żeberek
1,5 kg kapusty kiszonej
3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
30 ziaren pieprzu
1 por
pół selera
1 marchewka
1 pietruszka
sól do smaku
1 czubata łyżeczka kminku mielonego
1 duża cebula
2 łyżki oleju
40 dag ziemniaków
2 czubate łyżki majeranku
Wykonanie:
- Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części. Mięso zalewamy zimną wodą (około 2 litry) i całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu, aż mięso zmięknie.
- Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę.
- Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
- Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy, przepłukać wodą. Soku z kapusty nie wylewamy. Jeśli podczas gotowania zupy stwierdzimy, że zupa jest za mało kwaśna, dodajemy trochę soku.
- Do zupy dodajemy kminek i całość gotujemy do czasu zmięknięcia kapusty.
- W międzyczasie, pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Powinna zmięknąć i się lekko zarumienić.
- Przygotowujemy również ziemniaki, które kroimy w drobną kostkę i gotujemy osobno, w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Gdy kapusta jest miękka, do zupy dodajemy ugotowane ziemniaki oraz podsmażoną cebulę i majeranek. Zupę gotujemy 1 minutę i wyłączamy.
- Smacznego :)
Kapuśniak bardzo lubię taką mocną kwasiurę i koniecznie z dużą ilością kminku :) Pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńOj tak. Ja też uwielbiam taki bardzo kwaśny :)
UsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam jak ja lubię takie zupki :-)
OdpowiedzUsuńOj tak wspaniała zupka na jesienne dni :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam kapuśniaczek, musi u mnie być mocno kwaśny, wtedy jest najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też :)
Usuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa za kapuśniakiem nie przepadałam, ale zmieniło mi się dość dawno. Ostatnio jadłam dużo kapusty kiszonej, ale i tak talerz takiej zupy zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzęsto nie robiła nasza mama tej zupy ale zawsze zjadło się z ochotą :) Na dzisiejsze mrozy, idealna :D
OdpowiedzUsuńPyszności, dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńkapuśniak na żeberkach najlepszy :) apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna i sycąca zupka. U mnie w domu wszyscy uwielbiają kapuśniak! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńKapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty musi być pyszny. Idealny na takie chłody :-).
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam :) Standardowy kapuśniak to jest to, aż poczułam zapach :) PYCHA!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZupka jak marzenie. Jest w niej wszystko co bardzo lubimy. Najbardziej smakuje właśnie teraz :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń