Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących likiery. Likier śmietankowo - kajmakowy może być traktowany również jako dodatek do lodów (wersja dla dorosłych).
Składniki:
300 ml śmietanki 30 % (duże opakowanie)
300 ml = 400 g krówkowej masy kajmakowej (opakowanie)
300 ml scotch whisky
300 ml wódki
Wykonanie:
Do naczynia wkładamy masę kajmakową i wlewamy śmietankę. Mieszamy i odstawiamy na 30 - 40 minut. W międzyczasie całość kilka razy mieszamy, aby masa kajmakowa się rozpuściła.
Dolewamy whisky i wódkę, mieszamy, przelewamy do butelki i trzymamy w chłodnym miejscu 3 dni. Codziennie potrząsamy butelką, aby składniki dokładnie się połączyły.
Po tym czasie delektujemy się pysznym, słodkim likierem.
Smacznego :)
Myyy musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNiesamowity:))
OdpowiedzUsuń:))
UsuńBardzo lubię likier kajmakowy. Robię trochę inaczej. Ale też bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńJuż skoczyłam do Ciebie Krysiu i zobaczyłam. Robisz inaczej taki likier, ale bardzo pysznie. Następnym razem wypróbuję twój przepis z dodatkiem kawy :))
UsuńOjej! Musi być przepyszny :) Lubię domowe likiery, są zdecydowanie smaczniejsze od tych ze sklepu.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie lepsze :))
UsuńBardzo lubię takie trunki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj tak, z lodami zdecydowanie smakowałby najlepiej :)
OdpowiedzUsuńZ lodami jest super :))
UsuńNie lubimy słodkości z alkoholem ale nasza mama i siostra byłyby zachwycone :D
OdpowiedzUsuńPyszny:)
OdpowiedzUsuńZdążyłam czy już poprzedniczki wypiły wszystko? :))
OdpowiedzUsuńLikier wypity, kieliszki wylizane, butelka wykręcona :))
UsuńHmm, brzmi wspaniale :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuńooo brzmi cudnie i wygląda pysznie :) do lodów, deserów - super!
OdpowiedzUsuńTo prawda :))
UsuńWow pyszny pewnie jest. Bardzo lubię domowe likiery i nalewki :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry :)
Usuń