Krokiety z kapustą i pieczarkami

Dzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami. 

Krokiety z kapustą i pieczarkami



Składniki farszu:

2 duże cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
sól
pieprz
750 g pieczarek
750 g kapusty kiszonej
oliwa

Składniki ciasta na naleśniki:

250 g mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
300 ml mleka
50 ml wody

Pozostałe składniki:

2 jajka
około szklanki bułki tartej
olej do smażenia krokietów

Wykonanie farszu:

Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy majeranek i podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebulki.
Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy i pieprzymy do smaku.  Dolewamy 2 łyżki oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.
Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny.
Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i drobno kroimy.
Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy.

Wykonanie krokietów:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem.
Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśniki:
Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu, aż ciasto się zetnie, po czym na chwilę przekładamy naleśnika na drugą stronę. Ja smażę naleśniki na patelni ceramicznej, dzięki czemu nie muszę używać tłuszczu do jej smarowania. Tak samo postępujemy przy patelni teflonowej.

Po usmażeniu naleśników zaczynamy przygotowywać krokiety:
2 jajka wybijamy do dużej miseczki, trochę solimy i pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz.
Na każdy naleśnik wykładamy dość sporo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, a następnie górę i dół.
Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w bułce.
Krokiety smażymy na gorącym oleju z obu stron. Bułka na krokietach powinna się przyrumienić na złoto.
Smażąc krokiety, kładziemy je na patelnię najpierw zawiniętymi końcami do dołu. Dzięki temu utrwali się ich kształt.

Smacznego :)
     

25 komentarzy:

  1. Agnieszko to jak zapraszasz to ja chętnie wpadnę na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię te krokiety. Są trochę pracochłonne ale warte tej pracy. Zawsze robię podwójna porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszka jak możesz wystawiać mnie na takie pokuszenie :( :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, lubię pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krokiety uwielbiam, a takie z kapustą i pieczarkami to mogę jeść bez opamiętania! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nasze smaki. Krokieciki palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas raczej nikt nie robi krokietów, kiedyś jadłyśmy z pieczarkami na imprezie u jakiejś ciotki i coś tych naleśników chyba nie dopiekła :P Twoje na pewno lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam, ale bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pracowita pszczółka z Ciebie Agnieszko :) Krokiety wymagają całkiem sporo czasu i jeszcze więcej chęci. Dania na Twoim blogu zawsze wyglądają smacznie i domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam domowe krokiety :)
    Choć preferuję te w mięsnej wersji, to takie z kapusta też smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale znikały ha ha ha :):):) dzięki za pomysł ....

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię, ale dawno nie jadłam, więc narobiłaś mi wielkiego apetytu ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...