Składniki:
150 g fasoli
1 kg buraczków
2 udka z kurczaka + 3 skrzydełka
20 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
sól do smaku
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
pół pora
pół kilo ziemniaków
3 czubate łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Fasolkę namaczamy w wodzie dzień wcześniej i odstawiamy na całą noc.
- Buraczki, bez obierania, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości (około godziny), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu, buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Fasolkę gotujemy do miękkości (około 30 minut): do niewielkiego garnka nalewamy około 0,75 litra wody, solimy i wkładamy namoczoną dzień wcześniej fasolę. Po zmięknięciu fasolkę ściągamy z ognia i odstawiamy bez odcedzania.
- Mięso oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą.
- Do garnka, w którym będziemy przygotowywać zupę, nalewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso, całość doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy na małym ogniu. Na bieżąco ściągamy szumowinę.
- Po zagotowaniu zbieramy szumowinę i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, Vegetę, sól.
- Po 30 minutach od zagotowania się wywaru, dodajemy włoszczyznę: por, seler, marchewkę, pietruszkę.
- Po kolejnych 30 minutach wyciągamy włoszczyznę.
- Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałeczki i ponownie wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy odcedzoną fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do zmięknięcia ziemniaków. Chwilę przed całkowitym zmięknięciem ziemniaków dodajemy starte buraczki.
- Na koniec wrzucamy majeranek i czosnek pokrojony w drobną kostkę. Zupę wyłączamy.
- Smacznego :)
Wygląda pysznie, od razu zapragnęłam świąt :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam zupy z buraków. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo zupa jest pyszna. Ja też uwielbiam zupy z buraków :)
Usuńpyszne buraczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBuraczki naszą miłością <3 nawet dzisiaj kupiłyśmy trzy, pierwotnie na puree ale może jednak zupka będzie :P
OdpowiedzUsuńZupkę polecam :)
UsuńBardzo lubię taki barszczyk, niestety moi domownicy nawet nie tkną :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBarszcz czerwony z jasiem to smak mojego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam jaki pyszny , uwielbiam barszczyk :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPyszności, narobiłaś smaka :) Moja mama robiła coś podobnego i mówiła na to barszcz ukraiński
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZupka wspaniała :-) teraz zupy mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzą :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPo co wchodziłam o tej porze...Mam ogromną ochotę ne ten barszcz;-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię buraki i lubię fasolę. Dlatego ten barszcze z pewnością by mi smakował. A kolor powala. Fantastyczna zupa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda cudownie, choć jeszcze nie łączyłam buraczków z fasolą, to chyba się w końcu skuszę ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńPyszny, uwielbiam barszcz:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny, lubię taki barszczyk, pożywna zupka
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBarszcz czerwony bardzo lubię i jadam go często, ale z fasolką to jeszcze nie próbowałam. Zapowiada się bardzo ciekawy smak! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńPychota - oprócz fasolki i ziemniaków dodaję kwaśne jabłka, sparzone pomidory i suszonego grzybka, a zamiast porcji rosołowej i skrzydełek łyżkę masła.
OdpowiedzUsuńchicporadnik.blogspot.com
:)
UsuńKusząca propozycja :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż przecudowny barszczyk, chyba narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńSkrócona wersja barszczu ukraińskiego, który uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuńTaki barszczyk - to niebo w ustach:)
To prawda :)
UsuńU mnie w domu jadło się barszcz ukraiński albo czysty do krokietów:) Wersji z fasolą nie znam:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia. Zupa jest bardzo dobra :)
Usuń