Dzisiaj na moim blogu danie dla osób lubiących dynię.
Zapraszam na dynię Hokkaido zapiekaną z ziemniakami. Moja dynia pachnie czosnkiem i oregano. Czujemy w niej również lekką nutę ziół prowansalskich. Dynia Hokkaido ma na tyle miękką skórkę, że nie musimy jej obierać. Dzięki temu zachowujemy w potrawach jej piękny, pomarańczowy kolor.
1 mała dynia Hokkaido (moja ważyła 800 g)
1 kg małych ziemniaków
6 dużych ząbków czosnku
3 dojrzałe pomidory
1/5 szklanki oliwy z oliwek
2 czubate łyżeczki oregano
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
czubata łyżka siekanych listków świeżej pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.
Czosnek drobno kroimy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Zadaniem pomidorów jest nadać dodatkowego smaku potrawie. Podczas zapiekania będą się rozpadać i otaczać warzywa swoim sokiem.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Dodajemy oliwę, oregano, zioła prowansalskie, pietruszkę oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą.
Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Warzywa zapiekamy 45 minut w temperaturze 200 stopni. (Warzywa muszą zmięknąć i się lekko zrumienić.) Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania możemy ziemniaki i dynię spróbować i w razie potrzeby dosolić. Danie można również dosolić dopiero na talerzu. Oczywiście, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Smacznego :)
Kocham dynię :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczoną dynię i myślę, że w tej wersji też będzie mi smakować! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńFajny pomysł na dynię :) pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam pieczoną dynię i ziemniaki:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProsto i apetycznie! Pyszne jedzonko!
OdpowiedzUsuńAgniesiu cudowny te Twój półmisek, aż mi zapachniało :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńProste i przepyszne danie z moją ulubioną dynią :-). Pieczone warzywa są najlepsze.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńpyszota :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie i rozgrzewająco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO dyni nie musisz nam dwa razy mówić :D Jemy ją niemal codziennie i Twoje danie pożarłybyśmy w pięć minut :D
OdpowiedzUsuńCzyli danie idealne dla Was :)
Usuńuwielbiam takie dania, pieczone warzywa to jedna z moich ulubionych potraw :-)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam pieczone warzywa :)
UsuńPozdrawiam.
Hokkaido to moja ulubiona dynia. Pyszne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńDynię uwielbiam pod każdą postacią, Twoja wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńidealny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam pieczone warzywa, pycha:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPyszna, jesienna propozycja :) Hokkaido to zdecydowanie moja ulubiona odmiana dyni. Świetne połączenie, chyba sobie takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńMniam uwielbiam pieczoną dynię, ostatnio robiłam ją już dwa razy - mam wielką dynię do obrobienia i po prostu wszystko jest od tygodnia z dynią :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygąda apetycznie. Lubię tego typu połaczenia
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna propozycja :) Uwielbiam pieczone warzywa :) Pięknie to wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmaczna, zdrowa i pożywna :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne zestawienie:) tego nie próbowaliśmy a warto, bo zapowiada się niezła uczta:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubicie dynię, to zachęcam :)
UsuńO mamo! Przegapiłam taki pyszny wpis! Kocham dynię i żałuję że nie zaopatrzyłam się na jutro, bo byłby pyszny obiad! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNic straconego :)
UsuńBardzo smaczny obiad :). Uwielbiam pieczone warzywa, smakują wyśmienicie z dużą ilością przypraw ;)
OdpowiedzUsuńTaka zapiekanka musi być przepyszna :) Nie znam za wiele przepisów na dynię. Więcej jadłam ją w formie przetworów które są również bardzo dobre...taki dżemik na przykład.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZrobiłam. Pyszna! Po raz pierwszy jadłam pieczoną dynię.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam :)
Usuńfajny przepis :) , wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMogłabym jeść takie danie codziennie i nigdy by mi się nie znudziło :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię tak przygotowane warzywa :)
Usuń