Składniki ciasta:
1,5 szklanki mąki (250 g)
płaska łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
8 g proszku do pieczenia
80 g masła
6 łyżek śmietany 18% (około 175g)
3 żółtka
Składniki bezy:
3 białka
0,75 szklanki cukru
Składniki na warstwę z jabłek:
1 kg jabłek
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 kisiel pomarańczowy
Wykonanie ciasta:
- Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki rozcieramy szybko w rękach.
- Dodajemy śmietanę i żółtka i wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników). Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
- 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk, najlepiej jest zrobić to widelcem.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem.
- Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy.
- Gdy spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy bezę. Trwa to około 3 minuty: Białka ubijamy mikserem. Gdy są ubite dodajemy powoli cukier, nie przerywając ubijania. Masa zrobi się gęsta i błyszcząca.
- Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka, a następnie bezę. Na wierzchu ciasta rozkładamy pozostałą część ciasta. Zimne ciasto nie będzie się już lepić do rąk.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach.
- Smacznego :)
Uwielbiam taką:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPyszne ciasto , uwielbiam z bezą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper szarlotka! uwielbiam szarlotki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOooo, szarlotki w takim wydaniu lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle mi Świętami zapachniało! Pyszna szarlotka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak wspaniale
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwow na taka szarlotkę to i ja sie pisze :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWooow! Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper się prezentuje! taka dumna :) Pewnie smakuje obłędnie! Szarlotki to moje ulubione ciasta!
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie przepis może być bardzo przydatny na święta!
Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
www.homemade-stories.blogspot.be
Zachęcam do zrobienia :)
UsuńNasza siostra robi taką szarlotkę specjalnie dla nas :D Uwielbiamy takie smaki i wszyscy w domu o tym wiedzą :D
OdpowiedzUsuńJa też ją uwielbiam. Klasyka, ale pyszna :)
UsuńWow !! wygląda obłędnie :) jak z najlepszej cukierni :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńWspaniała szarlotka. Oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Bogusiu :)
UsuńPozdrawiam :)
Jabłka, pięknie urośnięta beza i jeszcze kruszonka - niczego więcej nie trzeba, no może filiżanki kawy:) Pyszotka:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną, pycha:)
OdpowiedzUsuńCudowna ci wyszła, ja szarlotki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona!
OdpowiedzUsuńJest obłędna :D
OdpowiedzUsuńZ beza nigdy nie rozbiłam ale mogę sobie wyobrazić ze jest wspaniała :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne szarlotka, ślinka cieknie :D W weekend idealnie się taką delektować :)
OdpowiedzUsuńApetyczne:)
OdpowiedzUsuńŚlinka Cieknie <3
OdpowiedzUsuń