Szarlotka z bezą

Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z bezą. Ciasto jest pyszne. Jabłka mocno pachną cynamonem, a beza jest puszysta w środku i chrupka na zewnątrz.


Szarlotka z bezą



Szarlotka z bezą

Składniki ciasta:

1,5 szklanki mąki (250 g)
płaska łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
8 g proszku do pieczenia
80 g masła
6 łyżek śmietany 18% (około 175g)
3 żółtka

Składniki bezy:

3 białka
0,75 szklanki cukru

Składniki na warstwę z jabłek:

1 kg jabłek
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 kisiel  pomarańczowy

Wykonanie ciasta:
  • Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki rozcieramy szybko w rękach. 
  • Dodajemy śmietanę i żółtka i wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników). Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
  • 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk, najlepiej jest zrobić to widelcem.  
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. 
  • Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy.
  • Gdy spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy bezę. Trwa to około 3 minuty: Białka ubijamy mikserem. Gdy są ubite dodajemy powoli cukier, nie przerywając ubijania. Masa zrobi się gęsta i błyszcząca.
  • Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka, a następnie bezę. Na wierzchu ciasta rozkładamy pozostałą część ciasta. Zimne ciasto nie będzie się już lepić do rąk.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach.
  • Smacznego :)

34 komentarze:

  1. super szarlotka! uwielbiam szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, szarlotki w takim wydaniu lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi Świętami zapachniało! Pyszna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow na taka szarlotkę to i ja sie pisze :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super się prezentuje! taka dumna :) Pewnie smakuje obłędnie! Szarlotki to moje ulubione ciasta!
    Zapiszę sobie przepis może być bardzo przydatny na święta!
    Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  6. Nasza siostra robi taką szarlotkę specjalnie dla nas :D Uwielbiamy takie smaki i wszyscy w domu o tym wiedzą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow !! wygląda obłędnie :) jak z najlepszej cukierni :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała szarlotka. Oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłka, pięknie urośnięta beza i jeszcze kruszonka - niczego więcej nie trzeba, no może filiżanki kawy:) Pyszotka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię bardzo podobną, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna ci wyszła, ja szarlotki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z beza nigdy nie rozbiłam ale mogę sobie wyobrazić ze jest wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjne szarlotka, ślinka cieknie :D W weekend idealnie się taką delektować :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...