Pierogi z ziemniakami jadłam po raz pierwszy, wiele lat temu, na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :)
Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami.
Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów):
500 g mąki
3 łyżki oliwy
około 300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
1 płaska łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz
Okrasa:
oliwa
2 cebule
sól do smaku
Wykonanie farszu:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do momentu zeszklenia się cebuli.
- Tak przygotowaną cebulę dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy.
Wykonanie pierogów:
- Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
- Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat lekko posypujemy mąką i kolejne partie ciasta cieniutko rozwałkowujemy.
- Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga, dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki.
- Po ulepieniu pierogów musimy przygotować garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia. W tym czasie pierogi powinny być przykryte ściereczką. Zapobiegnie to ich obsychaniu.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
- Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
Pyszne :) moja babcia robiła z ziemniakami i jajkiem :)
OdpowiedzUsuńTeż ciekawie :))
Usuńa dokladnie/ gotowane ziemniaki i jajka na twardo/ jakie proporcje? mozna prosic o przepis na ten farsz
UsuńTakich pierogów jeszcze nie jadłam, ale w najbliższym czasie wypróbuję. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się spodobał. Życzę smacznego :))
UsuńNasza mama też kiedyś zaskoczyła nas takimi pierogami i wszystkim bardzo smakowały ;)
OdpowiedzUsuńOne są właśnie takie zaskakujące. Niby tylko ziemniaki, a bardzo dobre :))
UsuńJak ja dawno pierogów nie jadłam. Muszę wypróbować Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały :)) Smacznego :))
UsuńNie jadłam takich pierogów. Ale dobrze wiedzieć Czasami zabraknie sera na pierogi i wtedy jest wyjście... pierogi z ziemniakami. Fajny przepis Agnieszko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńTe pierogi są ciekawostką przywiezioną z wczasów. Na wyjazdach poznawanie obcej mi kuchni jest dla mnie równie ważne, jak zwiedzanie.
Pozdrawiam :))
Prawdę powiedziawszy to pierogów z ziemniakami jeszcze nie jadłam. Zawsze tylko ruskie. Pomysł mi się podoba, przetestuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńŻyczę w takim razie smacznego. Ot taka ciekawostka :))
UsuńNie jadłam choć się przymierzam do zrobienia. I mam już przepis :)))
OdpowiedzUsuńSmacznego :))
UsuńBardzo fajny pomysł. Sprawdzą się też w Święta :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńAmazing post dear! You have a wonderful blog:)
OdpowiedzUsuńwww.bloglovin.com/blog/3880191
Ja również bardzo chętnie wypróbuję, uwielbiam pierogi :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :))
UsuńPierogi z ziemniakami robię od lat, moja rodzinka je uwielbia. Polecam są pyszne :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńUwielbiam takie pierożki, są wspaniałe w smaku :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :))
UsuńPamietam, że jadłam je kiedyś jako dziecko w jakiejs restauracji i niesamowicie mi smakowały. Jednak od tamtego momentu minelo conajmniej 10 lat, musze je wyprobowac!
OdpowiedzUsuńWarto, choćby dla wspomnień. Polecam i życzę smacznego. Mam nadzieję, że będą smakować :))
UsuńBajeczne pierożki! Smaki dzieciństwa :) <3
OdpowiedzUsuń:))
UsuńPysznie wglądają! są najlepsze:D:D
OdpowiedzUsuńTo prawda, są pyszne :))
UsuńCiekawe :) Takich jeszcze nie jadałam
OdpowiedzUsuńA ciekawe :))
UsuńPozdrawiam :))
Pierożki z ziemniakami zawsze należały do ulubionych. Wcale nas nie dziwi, ze zrobiłaś pokaźną ilość, bo można je jeść, jeść i jeść....
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
To prawda, są pyszne :)
UsuńPozdrawiam :)
Super przepis! :) skoro mowa o pierogach to własnie je jem hehe ;]
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio pierogi z ziemniakami ostatnio w ukraińskiej knajpce, ale muszę przyznać że jednak wolę ruskie :)
OdpowiedzUsuńWierzę, bo są również pyszne :)
UsuńWiadomo, każdy ma inny gust. Pozdrawiam :)
Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. Mój syn jadł takie u kolegi i ciągle mnie o nie męczył. Bardzo mu posmakowały.Ja wcześniej o takich nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomogłam :)
UsuńSmacznego :)
Ja do ziemniaków dodaję boczek wędzony pokrojony drobno i przysmażony - pycha!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Koniecznie muszę zrobić :)
UsuńJakoś ziemniaki mi do pierogów nie pasują!
OdpowiedzUsuń