Pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami jadłam po raz pierwszy, wiele lat temu, na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :)
Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami. 

Pierogi z ziemniakami

Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów):

500 g mąki
3 łyżki oliwy
około 300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

1 kg ziemniaków
2 duże cebule
1 płaska łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz

Okrasa:

oliwa
2 cebule
sól do smaku

Wykonanie farszu:
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Tak przygotowaną cebulę dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy.

Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat lekko posypujemy mąką i kolejne partie ciasta cieniutko rozwałkowujemy.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga, dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki.
  • Po ulepieniu pierogów musimy przygotować garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia. W tym czasie pierogi powinny być przykryte ściereczką. Zapobiegnie to ich obsychaniu.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
Smacznego :)





42 komentarze:

  1. Pyszne :) moja babcia robiła z ziemniakami i jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dokladnie/ gotowane ziemniaki i jajka na twardo/ jakie proporcje? mozna prosic o przepis na ten farsz

      Usuń
  2. Takich pierogów jeszcze nie jadłam, ale w najbliższym czasie wypróbuję. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się spodobał. Życzę smacznego :))

      Usuń
  3. Nasza mama też kiedyś zaskoczyła nas takimi pierogami i wszystkim bardzo smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One są właśnie takie zaskakujące. Niby tylko ziemniaki, a bardzo dobre :))

      Usuń
  4. Jak ja dawno pierogów nie jadłam. Muszę wypróbować Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały :)) Smacznego :))

      Usuń
  5. Nie jadłam takich pierogów. Ale dobrze wiedzieć Czasami zabraknie sera na pierogi i wtedy jest wyjście... pierogi z ziemniakami. Fajny przepis Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))
      Te pierogi są ciekawostką przywiezioną z wczasów. Na wyjazdach poznawanie obcej mi kuchni jest dla mnie równie ważne, jak zwiedzanie.
      Pozdrawiam :))

      Usuń
  6. Prawdę powiedziawszy to pierogów z ziemniakami jeszcze nie jadłam. Zawsze tylko ruskie. Pomysł mi się podoba, przetestuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę w takim razie smacznego. Ot taka ciekawostka :))

      Usuń
  7. Nie jadłam choć się przymierzam do zrobienia. I mam już przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł. Sprawdzą się też w Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Amazing post dear! You have a wonderful blog:)

    www.bloglovin.com/blog/3880191

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja również bardzo chętnie wypróbuję, uwielbiam pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi z ziemniakami robię od lat, moja rodzinka je uwielbia. Polecam są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie pierożki, są wspaniałe w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pamietam, że jadłam je kiedyś jako dziecko w jakiejs restauracji i niesamowicie mi smakowały. Jednak od tamtego momentu minelo conajmniej 10 lat, musze je wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, choćby dla wspomnień. Polecam i życzę smacznego. Mam nadzieję, że będą smakować :))

      Usuń
  14. Bajeczne pierożki! Smaki dzieciństwa :) <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wglądają! są najlepsze:D:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe :) Takich jeszcze nie jadałam

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierożki z ziemniakami zawsze należały do ulubionych. Wcale nas nie dziwi, ze zrobiłaś pokaźną ilość, bo można je jeść, jeść i jeść....
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis! :) skoro mowa o pierogach to własnie je jem hehe ;]

    OdpowiedzUsuń
  19. Jadłam ostatnio pierogi z ziemniakami ostatnio w ukraińskiej knajpce, ale muszę przyznać że jednak wolę ruskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, bo są również pyszne :)
      Wiadomo, każdy ma inny gust. Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. Mój syn jadł takie u kolegi i ciągle mnie o nie męczył. Bardzo mu posmakowały.Ja wcześniej o takich nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja do ziemniaków dodaję boczek wędzony pokrojony drobno i przysmażony - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakoś ziemniaki mi do pierogów nie pasują!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...