Dzisiaj klimaty greckie. Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z bagietką.
Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :)
Składniki (2 porcje):
2 małe cukinie
5 małych ziemniaków
5 ząbków czosnku
2 dojrzałe pomidory
1/5 szklanki oliwy z oliwek
2,5 czubate łyżeczki oregano
sól
pieprz
łyżka siekanych listków świeżej pietruszki
Wykonanie:
- Cukinie myjemy i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
- Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
- Czosnek kroimy w drobną kostkę.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Podczas zapiekania pomidory mają się rozpaść i dodać warzywom smaku.
- Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni. Warzywa mają zmięknąć i się ładnie zarumienić. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką.
- Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dobrze jest warzywa spróbować i w razie potrzeby dosolić.
- Na talerzu warzywa posypujemy natką pietruszki.
- Smacznego :)
Fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle one są apetycznie przypieczone :) Zjadłybyśmy bez żadnych dodatków ;)
OdpowiedzUsuńJa również je jem bez niczego. Dla mnie to jest kompletne danie :)
UsuńProsto a zarazem pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńDo tego można zrobić jakies mięsko, kotlecika itp i bedzie to fajny pomysł na obiad :) chociaz bez niczego tez na bank bedzie pycha :)
OdpowiedzUsuńJa do briami już nic więcej nie podaję. Obiadek wege :)
UsuńPysznie, zdrowo i aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńSamo sedno :))
UsuńProste i pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńPrawda Bogusiu:))
UsuńInspirujące danie! Musi być bardzo aromatyczne. Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńJest aromatyczne. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńJuż czuję jak to pachnie i wyobrażam sobie jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo smacznie i kusząco wygląda Twoja zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajna zapiekanka. Aż skuszę się na kawałek :-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarzywa są takie Twoje, pięknie upieczone, delikatnie przyprawione.... i przypominają lato:) Pomysł do wykorzystania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńPyszna potrawa! Uwielbiam takie proste, a zarazem wspaniałe potrawy i jeszcze na dodatek tak przyprawione :)
OdpowiedzUsuńJa też. W prostocie siła :)
UsuńZapach lata prosto z piekarnika.. Może przywoła nieco słońca w grudniowy dzień :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńale ślinka cieknie jutro robię :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :))
Cudowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper Agnieszka, uwielbiam briam - dzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuń