Briami, czyli warzywa z pieca po grecku

Dzisiaj klimaty greckie. Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z bagietką.
Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :)


Briami, czyli warzywa z pieca po grecku


Składniki (2 porcje):

2 małe cukinie
5 małych ziemniaków
5 ząbków czosnku
2 dojrzałe pomidory
1/5 szklanki oliwy z oliwek
2,5 czubate łyżeczki oregano
sól
pieprz
łyżka siekanych listków świeżej pietruszki

Wykonanie:
  • Cukinie myjemy i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
  • Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
  • Czosnek kroimy w drobną kostkę.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Podczas zapiekania pomidory mają się rozpaść i dodać warzywom smaku.
  • Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni. Warzywa mają zmięknąć i się ładnie zarumienić. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. 
  • Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dobrze jest warzywa spróbować i w razie potrzeby dosolić. 
  • Na talerzu warzywa posypujemy natką pietruszki.
  • Smacznego :)

31 komentarzy:

  1. Ale one są apetycznie przypieczone :) Zjadłybyśmy bez żadnych dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również je jem bez niczego. Dla mnie to jest kompletne danie :)

      Usuń
  2. Do tego można zrobić jakies mięsko, kotlecika itp i bedzie to fajny pomysł na obiad :) chociaz bez niczego tez na bank bedzie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do briami już nic więcej nie podaję. Obiadek wege :)

      Usuń
  3. Pysznie, zdrowo i aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Inspirujące danie! Musi być bardzo aromatyczne. Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już czuję jak to pachnie i wyobrażam sobie jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie i kusząco wygląda Twoja zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna zapiekanka. Aż skuszę się na kawałek :-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Warzywa są takie Twoje, pięknie upieczone, delikatnie przyprawione.... i przypominają lato:) Pomysł do wykorzystania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna potrawa! Uwielbiam takie proste, a zarazem wspaniałe potrawy i jeszcze na dodatek tak przyprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapach lata prosto z piekarnika.. Może przywoła nieco słońca w grudniowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale ślinka cieknie jutro robię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super Agnieszka, uwielbiam briam - dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...