Upieczone kasztany są mięciutkie i łatwo schodzi z nich skórka.
Kupując kasztany sprawdzajcie, czy nie ma w nich dziurek, czy są ciężkie i bez przebarwień.
dziurki = robaki
lekkie = puste, suche
przebarwienia, ślady pleśni = prawdopodobieństwo, że będą zepsute i niedobre w smaku
Składniki:
dziurki = robaki
lekkie = puste, suche
przebarwienia, ślady pleśni = prawdopodobieństwo, że będą zepsute i niedobre w smaku
Składniki:
kasztany
Wykonanie:
- Kasztany myjemy, nacinamy na krzyż węższą stronę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Ja piekę je bez termoobiegu, na grzałkach góra + dół.
- Kasztany obieramy ze skórki krótko po wyjęciu z piekarnika. Czekamy tylko, żeby wystygły na tyle, aby się nie oparzyć.
Smacznego :)
Uwielbiamy ale strasznie trudno kupić w marketach kasztany dobrej jakości. Zbyt często nacięłyśmy się na kompletnie przesuszone kamienie :/
OdpowiedzUsuńAle szkoda. Ja miałam szczęście i tylko jeden się trafił twardy. Wylądował w koszu. Reszta była mięciutka i słodka :)
UsuńPycha! a jaki krem z nich wychodzi pyszny ;)
OdpowiedzUsuńNie robiłam. Ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że jest pyszny :)
UsuńLubię kasztany, są pyszne :) Szczególnie smakuje mi rolada z kremem z kasztanów. Ale mi smak na taką przyszedł :)))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam. Jak gdzieś kupię, wrócę po przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńUwielbiam pieczone kasztany i krem z nich :)
OdpowiedzUsuńA wiesz że ja nigdy ich nie jadłam, jestem ciekawa jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńSą słodkie. Trudno ich smak do czegoś porównać. Gdyby zmieszać smak batatów, dyni, bananów, ... Są trochę mączyste i bardzo treściwe :)
UsuńWarto spróbować choćby po to, aby wiedzieć jak smakują :)
Kasztany są pyszne! Ja jadłam je pierwszy raz w czeskiej Pradze :)
OdpowiedzUsuńRaz jadłam i nie są złe :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego roku :)
Dziękuję bardzo i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
UsuńKasztany jadalne są całkiem smaczne - robiłam je raz, ale w wersji " z patelni ":)
OdpowiedzUsuńKasztany są doskonałe, ale jak wspomniałaś trzeba trafić na dobre. Wtedy będą smaczne.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, Sylwester już tuż, tuż. Życzę Ci udanej zabawy i Szczęśliwego Nowego 2016 Roku :)
Dziękuję bardzo za życzenia. Również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
UsuńMuszę kiedyś kupić i skosztować ich smaku :-).
OdpowiedzUsuńZachęcam. Chociażby z ciekawości :)
UsuńW Paryżu właśnie dla zaspokojenia ciekawości je kupiłam :)
Nie jadłam ich, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach.
OdpowiedzUsuńMoże wypróbuję.
Warto kupić na początek 10 dag. Dla spróbowania, zaspokojenia ciekawości i wyrobienia sobie własnego zdania :).
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń