Pieczone kasztany jadalne

Pierwszy raz jadłam kasztany w Paryżu. Tam piecze się je często na grillu, ustawionym na chodniku. Ponieważ teraz są dostępne w wielu sklepach, warto przypomnieć sobie ich smak :) 
Upieczone kasztany są mięciutkie i łatwo schodzi z nich skórka.

Pieczone kasztany jadalne


Kupując kasztany sprawdzajcie, czy nie ma w nich dziurek, czy są ciężkie i bez przebarwień.
dziurki = robaki
lekkie = puste, suche
przebarwienia, ślady pleśni = prawdopodobieństwo, że będą zepsute i niedobre w smaku  

Składniki:

kasztany
      
Wykonanie:
  • Kasztany myjemy, nacinamy na krzyż węższą stronę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Ja piekę je bez termoobiegu, na grzałkach góra + dół.
  • Kasztany obieramy ze skórki krótko po wyjęciu z piekarnika. Czekamy tylko, żeby wystygły na tyle, aby się nie oparzyć.
Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Uwielbiamy ale strasznie trudno kupić w marketach kasztany dobrej jakości. Zbyt często nacięłyśmy się na kompletnie przesuszone kamienie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale szkoda. Ja miałam szczęście i tylko jeden się trafił twardy. Wylądował w koszu. Reszta była mięciutka i słodka :)

      Usuń
  2. Pycha! a jaki krem z nich wychodzi pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam. Ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że jest pyszny :)

      Usuń
  3. Lubię kasztany, są pyszne :) Szczególnie smakuje mi rolada z kremem z kasztanów. Ale mi smak na taką przyszedł :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam. Jak gdzieś kupię, wrócę po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczone kasztany i krem z nich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A wiesz że ja nigdy ich nie jadłam, jestem ciekawa jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są słodkie. Trudno ich smak do czegoś porównać. Gdyby zmieszać smak batatów, dyni, bananów, ... Są trochę mączyste i bardzo treściwe :)
      Warto spróbować choćby po to, aby wiedzieć jak smakują :)

      Usuń
  7. Kasztany są pyszne! Ja jadłam je pierwszy raz w czeskiej Pradze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Raz jadłam i nie są złe :)
    Szczęśliwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

      Usuń
  9. Kasztany jadalne są całkiem smaczne - robiłam je raz, ale w wersji " z patelni ":)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasztany są doskonałe, ale jak wspomniałaś trzeba trafić na dobre. Wtedy będą smaczne.
    Agnieszko, Sylwester już tuż, tuż. Życzę Ci udanej zabawy i Szczęśliwego Nowego 2016 Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za życzenia. Również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

      Usuń
  11. Muszę kiedyś kupić i skosztować ich smaku :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Chociażby z ciekawości :)
      W Paryżu właśnie dla zaspokojenia ciekawości je kupiłam :)

      Usuń
  12. Nie jadłam ich, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach.
    Może wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto kupić na początek 10 dag. Dla spróbowania, zaspokojenia ciekawości i wyrobienia sobie własnego zdania :).

      Usuń
  13. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...