Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

Dzisiaj propozycja na ciekawy obiad lub ciepłą przekąskę na zbliżającego się Sylwestra :)
Zapraszam na faszerowaną paprykę. Zawsze, gdy ją zrobię, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :)
Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :)


Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami


Składniki:

10 małych papryk
100 g ryżu
500 g pieczarek
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
500 g mielonej karkówki
2 czubate łyżeczki majeranku
1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła)
1 czubata łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka bazylii
pieprz
sól
oliwa

Wykonanie:
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
  • Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki oliwy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania z pieczarek 2/3 wody.
  • Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. 
  • Następnie do cebuli dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. W międzyczasie mięso doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, pieprzem i solą. Farsz nie może być mdły. 
  • Na koniec mięso, ryż i pieczarki (łącznie z wodą, której nie odparowaliśmy) łączymy i dokładnie mieszamy.
  • Papryki myjemy, odcinamy góry kapeluszy (tylko część z gałązką), wyjmujemy pestki. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować.
  • Ja papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia papryki nabierają szczególnego smaku, na którym mi zależy. Smak ich jest bowiem identyczny do smaku papryki z grilla, którą uwielbiam. Poza tym lubię, gdy od papryki odchodzi skórka :)
Smacznego :)

Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

20 komentarzy:

  1. Witaj Agnieszka po....świątecznie. Zaczynam ogarniać lodówkę i choć dużo tego nie robiłam to jednak wszelakich resztek się naskładało.
    Ale jak to u nas w zwyczaju bywa...nie może się zmarnować. Bardzo lubię takie papryczki, świetna propozycja. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam również. Ja w tym roku święta spędziłam poza domem, u rodziny.
      Mogę więc szaleć w kuchni, bo niem mam nadwyżek poświątecznego jedzenia :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Pysznie i pomysłowo :) pozdrawiam Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna przystawka :D W środek można włożyć jaki tylko się chce farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką paprykę zawsze mam chętkę. Tak ładnie wygląda. Takie małe papryczki to akurat na porcję na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie pieczone papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadziane i zapieczone papryczki zawsze smakują, więc zastosowanie mają wszechstronne:)
    Agnieszko, bardzo dziękujemy za duchowe wsparcie:)
    Nasze Święta przesunęły się w czasie, ale na szczęście wszystko ma dobry finał i - jak to bywa w życiu - po smutkach przychodzi radość i właśnie teraz mamy takie dni radości:)
    Dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka propozycja na sylwestrową przekąskę bardzo mi się podoba. Z resztą, jestem fanką wszystkich pysznych, faszerowanych warzyw :))) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam :)
      Ja też uwielbiam faszerowane warzywa :)

      Usuń
  8. WITAM ! Nominowałam ten blog do nagrody Liebster. Serdecznie zapraszam do zabawy i dalszej nominacji :) Pozdrawiam Kuchnia Paulettes :)

    www. paulettes17.blogspot.no

    PS. papryczki wyglądają cudownie i kusząco ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam takich papryczek, ale na pewno pysznie smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności Aguś, bardzo lubię faszerowane warzywa, smakują zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam faszerowane papryki, te tu wyglądają wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...