Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania przygotowywane w piekarniku. Dlaczego?
Ponieważ nie wymagają dużo pracy i zazwyczaj nie trzeba ich pilnować. W czasie, gdy się pieką, można poleniuchować lub poczytać książkę. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ziołach, pieczonego razem z ziemniakami. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :)

Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami


Składniki marynaty do kurczaka:

4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
około 6 łyżek oliwy
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
1 płaska łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 czubata łyżeczka oregano
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Składniki marynaty do ziemniaków:

około 5-6 łyżek oliwy
1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (ja używam Prymat)
szczypta soli (można nie dodawać)
szczypta pieprzu

Pozostałe składniki (2 porcje):

4 pałki z kurczaka
0,75 kg małych ziemniaków
garść posiekanej świeżej natki pietruszki do posypania dania na talerzu

Wykonanie:
  • Dużą blachę natłuszczamy 3-4 łyżkami oliwy.
  • Składniki marynaty do kurczaka mieszamy w misce. Oliwy dajemy tyle, aby marynata była płynna, ale gęsta.
  • Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski z marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso.  Tak przygotowane pałki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Po tym czasie przygotowujemy marynatę do ziemniaków, mieszając wszystkie jej składniki w misce. Oliwy musimy dać tyle, aby marynaty starczyło na dokładne pokrycie ziemniaków.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki (lub na więcej części, jeśli ziemniaki są duże) i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki wylewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy.
  • Pomiędzy ziemniaki wkładamy zamarynowane pałki kurczaka. Marynatę, która została w misce po mięsie, przekładamy na mięso. 
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową, pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz.
  • Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 80 minut. Ja piekłam przez 60 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem), po czym zdjęłam folię aluminiową i na kolejnych 20 minut, temperaturę zwiększyłam do 200 stopni. Dzięki temu mięso i ziemniaki ładnie się zrumieniły.
  • Gdy ziemniaki i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. Sprawdźcie to, zanim wyjmiecie naczynie z piekarnika. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Na czas pieczenia wpływa również rodzaj naczynia, w którym pieczecie.
  • Danie już na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Pyszny, aromatyczny i pięknie kusząco wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszka ja bez mięsak tylko te ziemniaczki poproszę :) Pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie przyjemnego z pożytecznym czyli chwilą relaksu i pysznym obiadem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A dodatkowo w piekarniku jeszcze zdrowsze :)
    Pysznie wygląda, aż ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żałujemy, że nie było nas na Twoim obiadku:) Przecież to rozkosz dla podniebienia...uwielbiamy takie żarełko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię takie potrawy i dokładnie z tych samych powodów co Ty :) No i do tego takie zapiekane ziemniaki z kurczakiem są po prostu pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie obiady, które robią się praktycznie same i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no fajny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dopiero teraz znalazłam ten przepis. Jest rewelacyjny! Świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Bardzo lubię takie obiady :)

      Usuń
  10. Pyszny obiad! Kusi mnie żeby wypróbować tu młode ziemniaczki :) Zabieram przepis do jak najszybszego upichcenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz robić z młodymi. Będzie jeszcze lepsze :) Ale zobacz również przepis http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/04/kurczak-pieczony-z-ziemniakami-i.html
      Oba przepisy są fajne, ale teraz jest młoda marchewka i ten przepis z marchewką to moim zdaniem bomba :)

      Usuń
  11. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...