Wafle przełożone masą waniliową i powidłami śliwkowymi

Mam dla was przepis na domowe wafelki, przełożone maślaną warstwą waniliową i powidłami śliwkowymi. Chrupiące i słodkie. :)


Wafle przełożone masą waniliową i powidłami śliwkowymi



Składniki:

150 g miękkiego masła
130 g cukru pudru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
60 g mleka w proszku
powidła śliwkowe -około 250 g
opakowanie wafelków

Wykonanie:
  • Masło musi być miękkie, więc wyjmujemy je z lodówki co najmniej 2 godziny przed robieniem wafli.
  • Masło i cukier puder miksujemy robotem kuchennym, do uzyskania  jasnej, puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy mieloną wanilię oraz mleko w proszku i ucieramy jeszcze chwilę.
  • W moim opakowaniu wafli było 6 andrutów. Do wysmarowania było więc 5 warstw. 3 warstwy wysmarowałam przygotowaną masą waniliową, 2 warstwy przełożyłam powidłami śliwkowymi. Masę maślaną i powidła najlepiej jest rozprowadzać po waflach długą, płaską szpatułką.
  • Wafle dociskamy, kroimy, umieszczamy w zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Coś pysznego...dawno go nie robiłam. Na pewno wykorzystam Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, wafelki na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, lubię takie przekładane wafle a z powidłami śliwkowymi muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super, do tej pory robiłam tylko z kremem czekoladowym. fajna inspiracja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie :) Wieki już nie jadłam wafli, ale Twoje wyglądają tak pysznie, że na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak dzieciństwa :) Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tego typu andruty! Młode latka mi się przypominają kiedy to Rodzicielka na niedzielę takie to specjały robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak czytam komentarze, nie jestem jedyną, której takie wafle kojarzą się z dzieciństwem :) pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również kojarzą się z dzieciństwem :) Moja mama je często robiła :)

      Usuń
  9. Przekładane wafle od razu kojarzą nam się z naszą babcią <3 Uwielbiamy je a szczególnie z powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie wafle, u mnie z pewnością szybko zniknęłyby ze stołu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętam jak moja ciocia robiła takie uwielbiałam je :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wyglądają -:). Zabieram jednego wafelka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają idealnie, zupełnie jak robione jakąś wyspecjalizowaną maszyną :)
    Ale na pewno smakują wiele lepiej niż kupne :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...