Wędzony tuńczyk jest bardzo dobry. Często używam go do zrobienia sałatki lub pasty na chleb. Dzisiaj mam dla Was pomysł na sałatkę ryżową z jajkiem, wędzonym tuńczykiem i kukurydzą. Zachęcam do zrobienia :)
Składniki:
100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu)
1 puszka wędzonego tuńczyka, w oleju (100 g po odsączeniu)
3 jajka
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
1 czubata łyżka siekanego szczypiorku
Wykonanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.
- Tuńczyka odsączamy z oleju (nie trzeba bardzo dokładnie) i rozdrabniamy.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy, dodajemy majonez, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe.
- Sałatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Smacznego:)
Uwielbiam takie proste sałatki, pycha :)
OdpowiedzUsuńWydaje się być super. Mało jest sałatek, które mi w 100% odpowiadają. Ostatnio wszystko mi się przyjadło.
OdpowiedzUsuńAle na tuńczykową to zawsze mam ochotę.
Pozdrawiam serdecznie :)
bardzo apetyczna sałatka :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy na sałatki z tuńczykiem są zawsze w cenie :) Twoja sałatka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńSałatka dla mnie idealna! Połączenie składników super. Musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra :)
UsuńWędzonego tuńczyka chyba nawet nigdy nie jadłyśmy.. Czas się za nim rozejrzeć, bo zawsze kupujemy zwykłego w puszce w wodzie ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńBardzo lubię sałatki z tuńczykiem, chociaż najczęściej z puszki, wersja z wędzonym brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków idealne :) Tuńczyka wędzonego jeszcze nie jadłam, ale brzmi bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńKochana pyszna sałatka, pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie sałatki, które zawierają koje ulubione smaki. Twoja taka właśnie jest. Zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuń