Prosta i pyszna przekąska - hummus z suszonymi pomidorami. Ja podaję go z krakersami. Można go podać z marchewką pokrojoną w słupki lub potraktować jako pastę do smarowania pieczywa. Lubicie?
Składniki:
200 g ciecierzycy (polecam Skworcu)
3 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
3 łyżki soku z cytryny
10 suszonych pomidorów
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
7 łyżek oliwy extra vergine
sól do smaku (około 3/4 płaskiej łyżeczki)
Ponadto:
2 łyżki oliwy extra vergine do polania hummusu
1 płaska łyżeczka soli do moczenia ciecierzycy
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej do moczenia ciecierzycy
Wykonanie:
- Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę soli.
- Po tym czasie ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do czystej wody i gotujemy 1,5 godziny. Nie solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być).
- Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy.
- Do blendera wkładamy wszystkie składniki na hummus: ugotowaną ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, drobno pokrojone pomidory suszone, kumin, wodę, oliwę. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania hummus solimy.
- Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, aby nie obsychał. Oliwę rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu hummus wydaje się słony.
- Smacznego :)
Na pewno smakuje super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone pomidory. Bardzo dawno nie jadłam hummusu. Fajne smaczki :)
Pozdrowionka cieplutkie! :)
Jest pyszny :)
UsuńPysznie wygląda i na pewno jest mega smaczny :) Mniam...
OdpowiedzUsuńIdealny hummus do chrupiących warzyw :)
OdpowiedzUsuńA do tego kawałek świeżego domowego chlebka :)
OdpowiedzUsuńHummus uwielbiam, ale wersji z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMy najbardziej uwielbiamy hummus z ziemniakami :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe pasty do kanapek, zwlaszcza kiedy upiekę domowy chlebek☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie, świetnie smakuje i do pieczywa i do grzanek i do warzyw :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńCos dla mnie, bardzo lubię suszone pomidory
OdpowiedzUsuńPycha na kanapki, super pomysł.
OdpowiedzUsuńJak wreszcie zaopatrzę się w pastę tahini to koniecznie muszę zrobić taki hummus, bo jest dziecinnie prosty, a jaki pyszny! Dzięki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŻyczę smacznego :)
Kupiłam ciecierzycę jakiś czas temu i tak sobie, leży i leży. Zapisze sobie ten przepis. Zrobię w wolnej chwili.
OdpowiedzUsuńPyszności! Zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńZawsze robię klasyczny, ale czas zacząć robić inne wersje smakowe :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńNigdy nie jadłąm hummusu :)
OdpowiedzUsuń