Lekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej chrzan, koloru kapusta, a konsystencji majonez. Pasuje do wszystkich dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem. Nadaje im charakteru :)
Składniki:
pół główki małej kapusty czerwonej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duża marchewka
1 cebula
sól i pieprz do smaku
2 czubate łyżeczki chrzanu
3 duże łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
- Kapustę szatkujemy, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę drobno kroimy.
- Warzywa łączymy, solimy i pieprzymy do smaku (dość dużo), mieszamy.
- Chrzan, majonez, cukier puder mieszamy i dodajemy do sałatki.
- Sałatkę wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby się przegryzła.
- Smacznego :)
Bardzo apetyczna sałatka :) Kapusta czerwona i chrzan świetnie się komponują :)
OdpowiedzUsuńCo za wspaniały przepis. :-)
OdpowiedzUsuńDoskonała obiadowa suróweczka :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za rzadko jemy czerwoną kapustę :D Pycha :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam pyszna suróweczka :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja suróweczki, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńNa taką sałatkę to można sobie pozwolić.
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszna!
Super przepis :) Nigdy nie robiłam, ale chrzanowy dodatek mnie zaciekawił.
Pozdrawiam! :)
Pozdrawiam również :)
Usuńszczerze, to rzadko używam chrzanu w kuchni...może czas to zmienić?
OdpowiedzUsuńAle świetny przepis! chyba wiem, co zrobię w niedzielę na obiad ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńTakiej sałatki jeszcze nigdy nie jadłam. Podoba mi się pomysł! Na pewno kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo fajna kompozycja. Smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń