Sałatka z czerwonej kapusty z chrzanem

Lekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej chrzan, koloru kapusta, a konsystencji majonez. Pasuje do wszystkich dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem. Nadaje im charakteru :)

Sałatka z czerwonej kapusty z chrzanem



Składniki:

pół główki małej kapusty czerwonej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duża marchewka
1 cebula
sól i pieprz do smaku
2 czubate łyżeczki chrzanu
3 duże łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:
  • Kapustę szatkujemy, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę drobno kroimy.
  • Warzywa łączymy, solimy i pieprzymy do smaku (dość dużo), mieszamy.
  • Chrzan, majonez, cukier puder mieszamy i dodajemy do sałatki.
  • Sałatkę wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby się przegryzła.
  • Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna sałatka :) Kapusta czerwona i chrzan świetnie się komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za wspaniały przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała obiadowa suróweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie za rzadko jemy czerwoną kapustę :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna propozycja suróweczki, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na taką sałatkę to można sobie pozwolić.
    Naprawdę pyszna!
    Super przepis :) Nigdy nie robiłam, ale chrzanowy dodatek mnie zaciekawił.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szczerze, to rzadko używam chrzanu w kuchni...może czas to zmienić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny przepis! chyba wiem, co zrobię w niedzielę na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej sałatki jeszcze nigdy nie jadłam. Podoba mi się pomysł! Na pewno kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna kompozycja. Smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...