Jeśli lubicie kotlety mielone , to te nadziane podsmażonymi pieczarkami również Wam zasmakują. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Zachęcam do zrobienia :)
Składniki na kotlety:
600 g mielonej karkówki
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
60 ml bułki tartej
120 ml zimnej wody
1 jajko
1 płaska łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Ponadto:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia kotletów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu)
250 g pieczarek
Wykonanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Bułkę tartą łączymy z wodą.
- W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów i całość dokładnie wyrabiamy. Mięso odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Pieczarki drobno kroimy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 1 łyżki).
- Z mięsa, w dłoniach, formujemy płaskie placki. Na środek nakładamy około łyżeczkę farszu i formujemy kotlety. Dłonie można pomoczyć w wodzie. Wówczas mięso nie będzie się do nich przyklejać. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej.
- Kotlety smażymy na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Zajmuje to około 12 - 14 minut. Kotlety smażymy na średnim ogniu.
- Smacznego :)
Takie kotleciki to ja zawsze chętnie zjem :) Pysznie wyglądają i na pewno są mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńNasza mama kiedyś bardzo często robiła takie klopsy z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńTakie kotleciki mi sie kojarzą z dzieciństwiem. Teraz rzadko je jadam, ale na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńMielone i pieczarki, bardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Elu :)
UsuńSmaczny pomysł. Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne, tymi kotlecikami przywołałaś moje wspomnienia o domu rodzinnym :) Pycha!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealne kotlety na obiad! Palce lizać <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kotleciki :-) pyszności Aguś :-)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji wolę niż w klasycznej.
OdpowiedzUsuńWspaniałe:)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuń