Jeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w sosie musztardowym.
250 g solonych płatów śledziowych
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1,5 czubatej łyżeczki musztardy francuskiej
3 czubate łyżki majonezu
4 - 5 czubatych łyżek śmietany 18%
pieprz czarny, mielony- do smaku
1 niewielka cebula
Wykonanie:
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie (minimum kilka godzin). Wodę zmieniamy kilka razy, aż śledzie będą miały odpowiednią słoność.
- Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm.
- Cebulę drobno siekamy .
- Wszystkie składniki sosu mieszamy: musztardę Dijon, musztardę francuską, majonez, śmietanę, pieprz, cebulę.
- Śledzie zalewamy sosem, mieszamy, zamykamy w słoiczku lub innym naczyniu z pokrywką i wkładamy do lodówki na 48 godzin.
- Smacznego :)
Agnieszko, narobiłaś mi smaka na śledzie, wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper! Bardzo lubię śledzie.
OdpowiedzUsuńEkstra. Zjadłoby się ze smakiem.
Pozdrawiam cieplutko :)
Pozdrawiam również :)
UsuńAguś bardzo fajny przepis na śledziki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńNie przepadamy za śledziami ale wierzymy, że te są pyszne :D
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na zdjęcie - takiego smaka mi narobiłaś :) Mniam...
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie. Kiedy zobaczyłam Twój wpis, to się zaśliniłam. Tak przyrządzone śledziki... umm, mniam, zjadłabym. Narobiłaś mi smaka Agnieszko. Kupię dzisiaj i koniecznie zrobię. Na weekend będą w sam raz :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego Krysiu :)
Usuńi ja nabrałam ochoty na śledzie przez Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńŚledzie jem rzadko, w takiej wersji jeszcze nigdy nie próbowałam, ale wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
Usuń