Śmietankowa babka budyniowa, z lekką nutą wanilii i pomarańczy - prosta do wykonania, tradycyjna w smaku, delikatna, wilgotna. Jest zrobiona na śmietanie, dzięki czemu jest lżejsza od tradycyjnych bab maślanych. Zachęcam do zrobienia na święta :)
220 g mąki pszennej
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
190 g śmietany 18%
40 g oleju
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Ponadto:
Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej.
- Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie smarujemy. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
- Składniki rozdzielamy do miseczek:
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
- Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
- Odmierzamy cukier.
- W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, olejek pomarańczowy. Nie trzeba składników mieszać.
- Wykonanie ciasta:
- Białka ubijamy mikserem na sztywno.
- Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
- Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty. Otrzymamy dużą ilość bardzo puszystej masy jajecznej.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy produkty mokre. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam 53 minuty w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
- Smacznego :)
Babka pyszna!
OdpowiedzUsuńSuper :)
Budyniowej jeszcze nie robiłam.
Trzeba przetestować ten przepis na Wielkanoc.
Pozdrawiam ciepło! :)
Pozdrawiam również i życzę smacznego :)
UsuńWygląda pysznie , chętnie wypróbuję przepis, miłego dnia Aguś :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda rewelacyjnie :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńU nas w domu na budyniach robi się babkę gotowaną :D Wspaniale się prezentuje :P
OdpowiedzUsuńWspaniała babeczka. Bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała ☺
OdpowiedzUsuńŚwietny wypiek. Pysznie wygląda. Jest taka dostojna jak na babę wielkanocną przystało :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna :) Musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i bardzo świątecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za podanie przepisu na makaron z sosem. Prawdopodobnie niedługo go wykonam :)
Życzę smacznego :)
Usuńwygląda super, a ja w takim wydaniu nigdy nie przygotowywalam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babki. Twoja wygląda mega apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBabki ze śmietaną jeszcze nie robiłam, jest okazja, żeby spróbować ;)
OdpowiedzUsuńJest delikatniejsza w smaku :)
UsuńPiękna babka, będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńSuper wyrośnięta i bardzo apetycznie prezentująca się babka :) Chętnie sięgnęła bym po kromkę takiego ciacha
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAgniś jaka cudowna babunia, do Świąt to ona nie doczeka :))
OdpowiedzUsuń