Śmietankowa babka budyniowa

Śmietankowa babka budyniowa, z lekką nutą wanilii i pomarańczy - prosta do wykonania, tradycyjna w smaku, delikatna, wilgotna. Jest zrobiona na śmietanie, dzięki czemu jest lżejsza od tradycyjnych bab maślanych. Zachęcam do zrobienia na święta :)

Śmietankowa babka budyniowa




Składniki:

220 g mąki pszennej
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cukru waniliowego

4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
190 g śmietany 18%
40 g oleju
1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Ponadto:

Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej.
  • Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie smarujemy. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
  • Składniki rozdzielamy do miseczek:
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
  • Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
  • Odmierzamy cukier.
  • W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, olejek pomarańczowy. Nie trzeba składników mieszać.
  • Wykonanie ciasta:
  • Białka ubijamy mikserem na sztywno.
  • Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
  • Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty. Otrzymamy dużą ilość bardzo puszystej masy jajecznej.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy produkty mokre. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
  • Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam 53 minuty w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Babka pyszna!
    Super :)
    Budyniowej jeszcze nie robiłam.
    Trzeba przetestować ten przepis na Wielkanoc.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie , chętnie wypróbuję przepis, miłego dnia Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka wygląda rewelacyjnie :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas w domu na budyniach robi się babkę gotowaną :D Wspaniale się prezentuje :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała babeczka. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny wypiek. Pysznie wygląda. Jest taka dostojna jak na babę wielkanocną przystało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna :) Musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie i bardzo świątecznie!
    Dziękuję za podanie przepisu na makaron z sosem. Prawdopodobnie niedługo go wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda super, a ja w takim wydaniu nigdy nie przygotowywalam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię babki. Twoja wygląda mega apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babki ze śmietaną jeszcze nie robiłam, jest okazja, żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna babka, będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super wyrośnięta i bardzo apetycznie prezentująca się babka :) Chętnie sięgnęła bym po kromkę takiego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  14. Agniś jaka cudowna babunia, do Świąt to ona nie doczeka :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...