Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Dzisiejsza propozycja jest mało klasyczna. W farszu połączyłam kaszę jaglaną i pieczarki brązowe, które bardzo lubię. Smaku pierogom nadają pieczarki i podsmażona cebulka. Kasza jaglana jest zdrowym uzupełnieniem farszu. Powoduje, że farsz jest bardziej plastyczny. Nie ma jednak wpływu na smak pierogów.
Składniki na ciasto (na około 33 pierogów):
250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 150 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
50 g kaszy jaglanej
1 duża cebula
500 g brązowych pieczarek
1 czubata łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli i pieczarek
sól do smaku
pieprz (dość dużo)
Okrasa:
oliwa
1 duża cebula
sól do smaku
Wykonanie farszu:
- Kaszę jaglaną wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach kaszę bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Najłatwiej zrobić to na sitku. W ten sposób pozbędziemy się goryczki z kaszy jaglanej.
- Przepłukaną kaszę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
- Pieczarki szatkujemy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na dużą patelnię. Dolewamy 2 łyżki oliwy, solimy i pieprzymy (dość mocno) i podsmażamy. Na początku pieczarki będą puszczać sok. Po odparowaniu wody z pieczarek, podsmażamy je jeszcze przez chwilę.
- Łączymy zeszkloną cebulę, pieczarki i kaszę jaglaną. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (jeśli zachodzi potrzeba). Farsz powinien być doprawiony dość mocno, nie może być mdły.
- Gotowe :)
- Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
- Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Pierogi przykrywamy ściereczkę, aby nie obsychały.
- Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
- Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 3 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
- Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
- Smacznego :)
Fajne połączenie, wyglądają bardzo smakowicie :).
OdpowiedzUsuńBardzo lubie pierogi z różnym nadzieniem :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami. PIerogi z pewnością by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniała propozycja pierożkowa. Z kaszą jaglaną jeszcze nigdy nie robiłam pierogów! Super. Na obiad jak znalazł. Podoba mi się ten przepis. Zdrowy i pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Polecam :)
UsuńTym farszem chętnie się zainspirujemy przy robieniu wege gołąbków :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńMniam, swietny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńDomowe pierogi są najlepsze, a Twoje prezentują się wyjątkowo pięknie :)
OdpowiedzUsuńPyszna alternatywa dla klasycznych ruskich :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszności, moje smaki ❤
OdpowiedzUsuńsle ja już dawno nie jadlam pierogów.... narobiłaś mi apetytu.... i ten farsz... mniam!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńz takim nadzieniem nie jadłam. może spróbuję przygotować, bo kaszę jaglaną wszyscy lubimy i chętnie przygotowujemy
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń