Pierogi z kaszą jaglaną i brązowymi pieczarkami

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Dzisiejsza propozycja jest mało klasyczna. W farszu połączyłam kaszę jaglaną i pieczarki brązowe, które bardzo lubię. Smaku pierogom nadają pieczarki i podsmażona cebulka. Kasza jaglana jest zdrowym uzupełnieniem farszu. Powoduje, że farsz jest bardziej plastyczny. Nie ma jednak wpływu na smak pierogów.


Pierogi z kaszą jaglaną i brązowymi pieczarkami



Składniki na ciasto (na około 33 pierogów):

250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 150 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

50 g kaszy jaglanej
1 duża cebula
500 g brązowych pieczarek
1 czubata łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli i pieczarek
sól do smaku
pieprz (dość dużo)

Okrasa:

oliwa
1 duża cebula
sól do smaku

Wykonanie farszu:
  • Kaszę jaglaną wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach kaszę bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Najłatwiej zrobić to na sitku. W ten sposób pozbędziemy się goryczki z kaszy jaglanej.
  • Przepłukaną kaszę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Pieczarki szatkujemy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na dużą patelnię. Dolewamy 2 łyżki oliwy, solimy i pieprzymy (dość mocno) i podsmażamy. Na początku pieczarki będą  puszczać sok. Po odparowaniu wody z pieczarek, podsmażamy je jeszcze przez chwilę. 
  • Łączymy zeszkloną cebulę, pieczarki i kaszę jaglaną. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (jeśli zachodzi potrzeba). Farsz powinien być doprawiony dość mocno, nie może być mdły.
  • Gotowe :)
Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Pierogi przykrywamy ściereczkę, aby nie obsychały.
  • Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
  • Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 3 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
  • Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Fajne połączenie, wyglądają bardzo smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie pierogi z różnym nadzieniem :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami. PIerogi z pewnością by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniała propozycja pierożkowa. Z kaszą jaglaną jeszcze nigdy nie robiłam pierogów! Super. Na obiad jak znalazł. Podoba mi się ten przepis. Zdrowy i pyszny.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym farszem chętnie się zainspirujemy przy robieniu wege gołąbków :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe pierogi są najlepsze, a Twoje prezentują się wyjątkowo pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna alternatywa dla klasycznych ruskich :)

    OdpowiedzUsuń
  8. sle ja już dawno nie jadlam pierogów.... narobiłaś mi apetytu.... i ten farsz... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. z takim nadzieniem nie jadłam. może spróbuję przygotować, bo kaszę jaglaną wszyscy lubimy i chętnie przygotowujemy

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...