Kruche ciasto z jabłkami i bezą

Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cynamonem i delikatna beza, czyli kruche ciasto z jabłkami i bezą. W moim domu ciasto to znika z blaszki, zanim dobrze wystygnie.

Kruche ciasto z jabłkami i bezą



Składniki kruchego ciasta:

200 g mąki pszennej (typ 500)
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
100 g zimnego masła
3 żółtka

Składniki bezy:

3 białka
180 g cukru (3/4 szklanki)

Składniki masy jabłkowej:

0,8 kg jabłek
2 czubate łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu)
1 kisiel truskawkowy, bez cukru

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wykonanie ciasta:
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier z wanilią, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 1,5 cm. Ciasto ma strukturę dość sypką, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Po wylepieniu boków, spód ciasta dobrze ugniatamy.
  • Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy jabłka:
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Dodajemy kisiel i cynamon, dokładnie mieszamy. Gotowe.
  • Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
  • Białka ubijamy, aż będą sztywne.
  • Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
  • Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
  • Na cieście rozkładamy jabłka- grubą warstwą, która może być wyższa, niż boki ciasta.
  • Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
  • Smacznego :)
  • Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.

25 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda obłędnie :) Zjadłabym kawałeczek, może nawet nie jeden ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciasto! :)
    Beza - pyszności.
    Raz, że świetnie się prezentuje, dwa - smakuje na pewno jeszcze lepiej - w to nie wątpię.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, cóż... wpadłam po uszy patrząc na Twoje ciasto. Uwielbiam takie ciasta: jabłka i pyszna beza. Czego chcieć więcej. Szkoda, że nie mogę się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką szarlotkę ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, nie dziwię się, że znika błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie takie ciasta też znikają w mgnieniu oka, nic dziwnego - są proste i pyszne :) Świetny przepis, Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta puszysta, bezowa pierzynka prezentuje się wprost bosko na tle zapieczonych jabłek. Oj porwałabym Ci z chęcią kawałek z talerzyka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotki mają do to siebie że zawsze szybko znikają :D Twoja wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) Uwielbiam szarlotkę, a tu jeszcze z bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, że szarlotka z cynamonem, to jeszcze z kołderką w postaci bezy. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bezy nie lubię, ale szarlotka to jedyne ciasto na którym chętnie ją widzę :) Tym bardziej chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak jak uwielbiamy kruszonkę tak samo mamy słabość do bezy na ciastach :D

    Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No nie dziwię się, że to ciacho tak szybko znika! U mnie w domu również nie zdążyło by wystygnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto fantastyczne..jabłka i bezowa pierzynka...mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale ja mam słabość do ciast z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. PYSZNE! Dziękuje za p.zepis
    Aby mieć pewność, że beza będzie chrupka i utworzy się "skorupka" na wierzchu zostawiam jeszcze 30 - 40 min w wyłączonym piekarniku. I zdecydowanie bardziej sprawdziła się opcja gdy już zrobię ciasto - wkładam do lodówki na godzinę, dopiero potem wykładam do formy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...