Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cynamonem i delikatna beza, czyli kruche ciasto z jabłkami i bezą. W moim domu ciasto to znika z blaszki, zanim dobrze wystygnie.
Składniki kruchego ciasta:
200 g mąki pszennej (typ 500)
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
100 g zimnego masła
3 żółtka
Składniki bezy:
3 białka
180 g cukru (3/4 szklanki)
Składniki masy jabłkowej:
0,8 kg jabłek
2 czubate łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu)
1 kisiel truskawkowy, bez cukru
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wykonanie ciasta:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier z wanilią, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy.
- Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 1,5 cm. Ciasto ma strukturę dość sypką, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Po wylepieniu boków, spód ciasta dobrze ugniatamy.
- Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy jabłka:
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Dodajemy kisiel i cynamon, dokładnie mieszamy. Gotowe.
- Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
- Białka ubijamy, aż będą sztywne.
- Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
- Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
- Na cieście rozkładamy jabłka- grubą warstwą, która może być wyższa, niż boki ciasta.
- Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
- Smacznego :)
- Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.
Ciasto wygląda obłędnie :) Zjadłabym kawałeczek, może nawet nie jeden ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńBeza - pyszności.
Raz, że świetnie się prezentuje, dwa - smakuje na pewno jeszcze lepiej - w to nie wątpię.
Pozdrawiam :)
Jest boskie :)
UsuńNo, cóż... wpadłam po uszy patrząc na Twoje ciasto. Uwielbiam takie ciasta: jabłka i pyszna beza. Czego chcieć więcej. Szkoda, że nie mogę się poczęstować :)
OdpowiedzUsuńSzkoda :)
UsuńUwielbiam taką szarlotkę ☺
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, nie dziwię się, że znika błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie takie ciasta też znikają w mgnieniu oka, nic dziwnego - są proste i pyszne :) Świetny przepis, Agnieszko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta :)
UsuńTa puszysta, bezowa pierzynka prezentuje się wprost bosko na tle zapieczonych jabłek. Oj porwałabym Ci z chęcią kawałek z talerzyka :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki mają do to siebie że zawsze szybko znikają :D Twoja wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Uwielbiam szarlotkę, a tu jeszcze z bezą :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że szarlotka z cynamonem, to jeszcze z kołderką w postaci bezy. Cudo!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBezy nie lubię, ale szarlotka to jedyne ciasto na którym chętnie ją widzę :) Tym bardziej chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńTak jak uwielbiamy kruszonkę tak samo mamy słabość do bezy na ciastach :D
OdpowiedzUsuńPrzypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :)
Pycha, poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńNo nie dziwię się, że to ciacho tak szybko znika! U mnie w domu również nie zdążyło by wystygnąć :)
OdpowiedzUsuńCiasto fantastyczne..jabłka i bezowa pierzynka...mniammm:)
OdpowiedzUsuńale ja mam słabość do ciast z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńAle to musi byc dobre :)
OdpowiedzUsuńPYSZNE! Dziękuje za p.zepis
OdpowiedzUsuńAby mieć pewność, że beza będzie chrupka i utworzy się "skorupka" na wierzchu zostawiam jeszcze 30 - 40 min w wyłączonym piekarniku. I zdecydowanie bardziej sprawdziła się opcja gdy już zrobię ciasto - wkładam do lodówki na godzinę, dopiero potem wykładam do formy.