Polędwiczki w śmietanowym sosie pieczarkowym to obiad do wykonania w kilka minut. Aromatyczny, aksamitny sos i delikatne mięso, tworzą pyszną całość. Mięso podajemy z ziemniakami lub makaronem.
Składniki:
1 polędwiczka
olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu)
2 średnie cebule
700 g pieczarek
3 ząbki czosnku
250 ml bulionu (może być z kostki)
200 ml śmietany 30%
sól
pieprz
duża garść siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbijamy lekko dłonią.
- Olej (około 1 czubatej łyżki) rozgrzewamy na dużej patelni.
- Polędwiczki smażymy około 4 minuty. Robimy to w następujący sposób: na rozgrzany olej kładziemy mięso i smażymy 2 minuty. Solimy, pieprzymy i przewracamy na drugą stronę. Mięso ponownie smażymy 2 minuty. Po tym czasie, jeśli patelnia była gorąca, mięso nie powinno być surowe. Krótki czas smażenia powoduje, że polędwiczka jest mięciutka. Tak obsmażone mięso zdejmujemy na talerz.
- Na tłuszcz ze smażenia polędwiczki wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy, aż pieczarki przestaną puszczać wodę i się lekko zarumienią. W międzyczasie pieczarki pieprzymy i lekko solimy. Podczas podsmażania, pieczarki dość często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody.
- Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 2 minuty.
- Dolewamy bulion i śmietanę, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Do sosu wkładamy polędwiczki oraz dodajemy pietruszkę i całość ponownie gotujemy 5 minut. Patelni nie przykrywamy, dzięki czemu sos się zagęści.
- Smacznego :)
Nie wiem co się stało, ale odkąd po raz pierwszy zrobiłam podobne danie - jadłabym je codziennie. Wspaniałości!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
bardzo lubię, polędwiczki to chyba najlepsze możliwe mięso ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pyszne i ekspresowe do zrobienia :)
UsuńPrzepadam za polędwiczką, a z takim sosem musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię polędwiczki, a w takiej wersji muszą one smakować wybornie:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam takie sosy :) I ta 30% super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sosy :) O polędwicy już nie wspomnę ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńi przypomniałaś mi o pieczarkach:) pyszny sosik:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszny sosik :D Idealny do makaronu :)
OdpowiedzUsuńAguś wspaniałe danie, oj dawno nie robiłam polędwiczek :-)
OdpowiedzUsuńPolędwiczki należą do moich ulubionych mięs ❤ Propozycja z sosem smietanowym jest pyszna 😊
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny obiadek :D
OdpowiedzUsuńKlasyka w kuchni, którą uwielbiam. Oj, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZ makaronem musi smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Tylko pod swój smak odjęłabym pietruszkę - nienawidzę żarliwie! ;P
OdpowiedzUsuńJeśli nienawidzisz, to koniecznie :)
UsuńPrzepyszne jedzonko i to nie tylko z polędwiczka. Mozna to podać również w wersji z kurczakiem (piersi) oraz z mini klopsikami z mielonego. Mozna jeść, jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sos z mięskiem smakował :)
UsuńPozdrawiam :)