Polędwiczka w śmietanowym sosie pieczarkowym

Polędwiczki w śmietanowym sosie pieczarkowym to obiad do wykonania w kilka minut. Aromatyczny, aksamitny sos i delikatne mięso, tworzą pyszną całość. Mięso podajemy z ziemniakami lub makaronem.

Polędwiczka w śmietanowym sosie pieczarkowym



Składniki:

1 polędwiczka
olej do smażenia  (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu)
2 średnie cebule
700 g pieczarek
3 ząbki czosnku
250 ml bulionu (może być z kostki)
200 ml śmietany 30%
sól
pieprz
duża garść siekanej natki pietruszki

Wykonanie:
  • Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbijamy lekko dłonią.
  • Olej (około 1 czubatej łyżki) rozgrzewamy na dużej patelni.
  • Polędwiczki smażymy około 4 minuty. Robimy to w następujący sposób: na rozgrzany olej kładziemy mięso i smażymy 2 minuty. Solimy, pieprzymy i przewracamy na drugą stronę. Mięso ponownie smażymy 2 minuty. Po tym czasie, jeśli patelnia była gorąca, mięso nie powinno być surowe. Krótki czas smażenia powoduje, że polędwiczka jest mięciutka. Tak obsmażone mięso zdejmujemy na talerz.
  • Na tłuszcz ze smażenia polędwiczki wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy, aż pieczarki przestaną puszczać wodę i się lekko zarumienią. W międzyczasie pieczarki pieprzymy i lekko solimy. Podczas podsmażania, pieczarki dość często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody.
  • Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 2 minuty.
  • Dolewamy bulion i śmietanę, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
  • Do sosu wkładamy polędwiczki oraz dodajemy pietruszkę i całość ponownie gotujemy 5 minut. Patelni nie przykrywamy, dzięki czemu sos się zagęści.
  • Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Nie wiem co się stało, ale odkąd po raz pierwszy zrobiłam podobne danie - jadłabym je codziennie. Wspaniałości!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię, polędwiczki to chyba najlepsze możliwe mięso ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za polędwiczką, a z takim sosem musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię polędwiczki, a w takiej wersji muszą one smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam takie sosy :) I ta 30% super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie sosy :) O polędwicy już nie wspomnę ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. i przypomniałaś mi o pieczarkach:) pyszny sosik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny sosik :D Idealny do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś wspaniałe danie, oj dawno nie robiłam polędwiczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polędwiczki należą do moich ulubionych mięs ❤ Propozycja z sosem smietanowym jest pyszna 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na pyszny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Klasyka w kuchni, którą uwielbiam. Oj, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z makaronem musi smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności! Tylko pod swój smak odjęłabym pietruszkę - nienawidzę żarliwie! ;P

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne jedzonko i to nie tylko z polędwiczka. Mozna to podać również w wersji z kurczakiem (piersi) oraz z mini klopsikami z mielonego. Mozna jeść, jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sos z mięskiem smakował :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...