Wiosna szparagami pachnie. Zachęcam Was do zrobienia makaronu ze szparagami i podsmażanymi pieczarkami. Wszystkie składniki, w tym daniu, przejmują nutę smakową od szparagów.
Składniki (2 porcje):
500 g pieczarek
pęczek zielonych szparagów
około 3 łyżki oliwy extra vergine
sól
pieprz
40 g masła
200 g makaronu fusilli (świderki)
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie, ale grube kawałki.
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda i grzyby się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni.
- Na tą samą patelnię wrzucamy szparagi. Jeśli zachodzi potrzeba, można dodać trochę oliwy. Szparagi solimy i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut).
- Do podsmażonych szparagów dodajemy masło i ponownie pieczarki. Całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy (około 2 minuty). W tym czasie pieczarki przejdą smakiem szparagów.
- W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Pilnujemy, aby był al dente. Makaron najlepiej jest zacząć gotować podczas podsmażania szparagów.
- Do szparagów z pieczarkami dodajemy ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy 1 minutę.
- Gotowe.
- Smacznego :)
Fajne danie, połączenie pieczarek i szparagów wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie dziś u Ciebie!
OdpowiedzUsuńNo i są moje ulubione szparagi!
Mniam, mniam :)
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam również :)
UsuńWidzę, że i u Ciebie dzisiaj szparagowo :) Uwielbiam szparagi w każdym daniu :) Pychota!
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńWłaśnie dlatego kocham szparagi, można je łączyć ze wszystkim. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńJestem zwolenniczka mokrych makaronow. Ten wyglada slicznie ale brakuje mi sosu 👍
OdpowiedzUsuńTa propozycja jest typowo bez sosu. Zachęcam do odwiedzenia strony z propozycjami na podanie makaronu. Znajdziesz tam dużo sosów. Może któryś Ci się spodoba :)
UsuńPyszne danie, makaron mogę jeść codziennie a jeszcze ze szparagami dwa razy dziennie.
OdpowiedzUsuńWidzę, że lubisz szparagi, tak, jak ja :)
UsuńSezonowo i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie pieczarek i szparagów. Z makaronem to już bajka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pysznie :)
UsuńNa masełku to dopiero musiała być pychotka :D
OdpowiedzUsuńByła :)
UsuńWspaniałe i bardzo smakowite połączenie :D
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, moje smaki zdecydowanie. Uwielbiam połączenie makaronu i pieczarek, a jak dodać do tego jeszcze szparagi to w ogóle musi być pychota :D
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad :) Wiosna w połączeniu z makaronem i pieczarkami ;)
OdpowiedzUsuńMakarony zazwyczaj podaje z sosem. Ale Twoja propozycja również mi się podoba. Taka fit... :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj też robię sosy, ale tak też jest fajnie. Szkoda mi zabijać smak podsmażanych szparagów sosem :)
Usuń:D
OdpowiedzUsuń