Makaron z podsmażanymi szparagami i pieczarkami

Wiosna szparagami pachnie. Zachęcam Was do zrobienia makaronu ze szparagami i podsmażanymi pieczarkami. Wszystkie składniki, w tym daniu, przejmują nutę smakową od szparagów. 

Makaron z podsmażanymi szparagami i pieczarkami




Składniki (2 porcje):

500 g pieczarek
pęczek zielonych szparagów
około 3 łyżki oliwy extra vergine
sól
pieprz
40 g masła
200 g makaronu fusilli (świderki)

Przygotowanie:
  • Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie, ale grube kawałki.
  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda  i grzyby się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni.
  • Na tą samą patelnię wrzucamy szparagi. Jeśli zachodzi potrzeba, można dodać trochę oliwy. Szparagi solimy i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut).
  • Do podsmażonych szparagów dodajemy masło i ponownie pieczarki. Całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy (około 2 minuty). W tym czasie pieczarki przejdą smakiem szparagów. 
  • W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Pilnujemy, aby był al dente. Makaron najlepiej jest zacząć gotować podczas podsmażania szparagów.
  • Do szparagów z pieczarkami dodajemy ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy 1 minutę.
  • Gotowe.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Fajne danie, połączenie pieczarek i szparagów wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie dziś u Ciebie!
    No i są moje ulubione szparagi!
    Mniam, mniam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że i u Ciebie dzisiaj szparagowo :) Uwielbiam szparagi w każdym daniu :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dlatego kocham szparagi, można je łączyć ze wszystkim. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zwolenniczka mokrych makaronow. Ten wyglada slicznie ale brakuje mi sosu 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta propozycja jest typowo bez sosu. Zachęcam do odwiedzenia strony z propozycjami na podanie makaronu. Znajdziesz tam dużo sosów. Może któryś Ci się spodoba :)

      Usuń
  6. Pyszne danie, makaron mogę jeść codziennie a jeszcze ze szparagami dwa razy dziennie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam połączenie pieczarek i szparagów. Z makaronem to już bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na masełku to dopiero musiała być pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe i bardzo smakowite połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie, moje smaki zdecydowanie. Uwielbiam połączenie makaronu i pieczarek, a jak dodać do tego jeszcze szparagi to w ogóle musi być pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna propozycja na obiad :) Wiosna w połączeniu z makaronem i pieczarkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Makarony zazwyczaj podaje z sosem. Ale Twoja propozycja również mi się podoba. Taka fit... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj też robię sosy, ale tak też jest fajnie. Szkoda mi zabijać smak podsmażanych szparagów sosem :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...