Wiosna to czas szparagów. Zawsze czekam na nie z niecierpliwością. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciepły dodatek do obiadu. Szparagi z marchewką, smażone na patelni.
2 duże marchewki
pęczek zielonych szparagów
kilka łyżek oliwy z oliwek
łyżka masła
sól
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy marchewkę, solimy i podsmażamy aż zmięknie i się apetycznie przyrumieni. Tak przygotowaną marchewkę zdejmujemy z patelni.
- Na tą samą oliwę wrzucamy szparagi. Solimy je i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut).
- Dodajemy masło i marchewkę. Podsmażamy chwilę, aby marchewka się podgrzała.
- Gotowe.
- Smacznego :)
Super! Lubię bardzo szparagi. Jeszcze tej wiosny nie jadłam. Z chęcią wypróbuję w połączeniu z marchewkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Życzę smacznego :)
UsuńJa już miałam okazję spróbować szparagi tej wiosny. Świetna alternatywa surówki :)
OdpowiedzUsuńU nas szału na szparagi nie ma ale marcheweczki już bardzo lubimy :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, lubię szparagi, ostatnio w wersji pieczonej, a takie z patelni też wydają mi się bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńBardzo lubię i miałam to szczęście już jeść w tym roku :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńJuż mnie w tym sezonie szparagi skusiły, ale przygotowałam inaczej. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZachęcam i życzę smacznego :)
UsuńŚwietny sposób na przygotowanie szparagów, w tym sezonie jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSzparagi uwielbiam, marchewkę też, więc to połączenie jest jak dla mnie idealne :D
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i zdrowe danie. Dodałabym do tego kurczaka, ryż i smaczny obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńPysznie podane szparagi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMniam jakie pyszne :) pozdrawiam Aguś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również Asiu :)
Usuńmogą stanowić wspaniały dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie wyglądają -:)
OdpowiedzUsuńPrzeapetyczny dodatek obiadowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi i często łączę je z innymi warzywami.
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo a do szparagów polecam jajko.
OdpowiedzUsuń