Pracochłonnie, ale pysznie - gołąbki z mięsem i ryżem. Lekko podsmażone na patelni, takie lubię najbardziej :)
Składniki:
1 średnia biała kapusta
500 g ryżu białego
700 g mielonej karkówki
4 średnie cebule
olej
sól
pieprz mielony
2 czubate łyżeczki majeranku
-----------------------------------
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
8 listków laurowych
Wykonanie:
- Przygotowanie farszu:
- Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, solimy (1 łyżeczka soli),zalewamy 1 litrem wrzątku i gotujemy 10 minut, często mieszając. Po tym czasie ryż wyłączamy i trzymamy pod przykryciem, aż zmięknie i wchłonie wodę. Ryż studzimy.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia.
- Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek (2 czubate łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków:
- Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, wykrajamy z niej głąb i wkładamy do dużego garnka, dziurą po głąbie w dół.
- Do kapusty dolewamy wrzątek i dosypujemy 1 czubatą łyżeczkę soli.
- Kapustę parzymy 10 minut, przewracamy na drugą stronę i parzymy 5 minut.
- Kapustę wyjmujemy z garnka, oddzielamy od niej liście. Po ściągnięciu około 1/3 liści ponownie sparzamy kapustę. Tym razem można to robić krócej. Kapustę wyjmujemy i ponownie oddzielamy miękkie liście. Zazwyczaj zachodzi konieczność sparzenia kapusty jeszcze raz.
- Wody po kapuście nie wylewamy.
- Z każdego liścia skrajamy stwardniałą część (aby była cieńsza), od strony głąba.
- Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu.
- Zwijamy wszystkie gołąbki.
- Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki. Warstwę gołąbków solimy, wrzucamy ziele angielskie, ziarna pieprzu i 4 listki laurowe. Następnie jak najściślej układamy kolejną warstwę gołąbków. Ponownie ją solimy i wrzucamy 4 listki laurowe. Układamy kolejną warstwę, którą również solimy.
- W moim garnku mieszczą się trzy warstwy gołąbków. Tak przygotowane gołąbki zalewamy wodą z gotowania kapusty tak, aby ostatnia warstwa gołąbków była przykryta w 2/3 wysokości.
- Gołąbki gotujemy 90 minut od zagotowania.
- Gotowe.
- Ja lubię gołąbki podsmażone, więc przed podaniem podsmażam je na niewielkiej ilości oleju.
- Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki :) Jadę do Ciebie na ten pyszny obiad ;)
OdpowiedzUsuńTradycyjnie pysznie :)Są dania, które zawsze będę robić:) Gołąbki do nich należą:)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc zrobiłyśmy wege gołąbki i nawet naszej rodzinie zasmakowały, jednak na pewno te zjedli by chętniej xD
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)
Cóż za zbieg okoliczności, właśnie przed chwilą skonsumowałam gołąbki od mamy :). Świetny przepis, jak czekam na młodą, polską kapustkę, wtedy też poszaleję ;)
OdpowiedzUsuńRobię często. Bardzo lubię gołąbki.
OdpowiedzUsuńMuszą pysznie smakować. Spróbuję kiedyś takich klasycznych, bo ja dodaję jeszcze kaszę.
Pozdrawiam ciepło :)
Uwielbiam i gotuję często!
OdpowiedzUsuńKlasyka :) Pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie i smacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne i zawsze na czasie.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, ja bardzo lubię gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńPyszota...zawsze smaczne..Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńdla tego smaku warto się napracować :) zwłaszcza, że ja np robię zawsze więcej i mam obiad na 2-3 dni :)
OdpowiedzUsuńRobisz tak, jak ja. :)
UsuńPięknie podane, ja uwielbiam tak podane potrawy, nie wiem dlaczego ale potrawy bardziej mi smakują:)
OdpowiedzUsuńZawsze najpierw jemy oczami :)
UsuńKlasycznie i smacznie :) Dawno ich nie robiłam, a domownicy uwielbiają.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je jadać! Ale przyznaję szczerze, że nienawidzę robić - właśnie ze względu na pracochłonność potrawy. No nic, pooglądam sobie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJa niestety przez pracochłonność robię bardzo rzadko, a wszyscy bardzo lubimy :)
Usuń