Leczo to potrawa, którą zna chyba każdy. Ja proponuję Wam troszkę zmodyfikowany przepis z mielona łopatką i podsmażaną cukinią. Myślę, że smak miło Was zaskoczy. Leczo podaję z ryżem lub kaszą.
Składniki:
2 duże cebule
olej do podsmażania składników (proponuję rafinowany olej kokosowy Skworcu)
500 g mielonej łopatki
sól i pieprz
500 g pieczarek
1 czerwona papryka
500 g pomidorów lub puszka pomidorów
2 czubate łyżki keczupu
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka maggi
2 niewielkie cukinie
Wykonanie:
- Przygotowujemy duży garnek i dużą patelnię.
- Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki w grube plasterki.
- Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5cm. Cukinii nie obieramy ze skórki.
- Cebulę siekamy, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Do podsmażonej cebulki dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy 10 minut.
- Mięso z cebulką przekładamy do garnka, a na tą samą patelnię wrzucamy pieczarki i paprykę. Dodajemy trochę oleju, solimy oraz pieprzymy i podsmażamy do zrumienienia pieczarek.
- Do garnka z mięsem dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę wody, keczup oraz dodajemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, maggi. Całość mieszamy, włączamy i gotujemy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną - około 30 minut.
- Mięso wyłączamy.
- Po tym czasie do garnka z mięsem dodajemy podsmażone pieczarki i paprykę, a na tą samą patelnię wrzucamy cukinię. Cukinię solimy i podsmażamy do zrumienienia. Można dodać trochę oleju.
- Podsmażoną cukinię dodajemy do mięsa.
- Leczo ponownie włączamy, zagotowujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Po 2 -3 minutach wyłączamy i odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Ważne jest to przede wszystkim dla cukinii.
- Leczo podajemy z kaszą lub ryżem.
- Smacznego :)
Uwielbiam takie dania :) Mega smaczna propozycja na obiad, ale też na ciepłą kolację :)
OdpowiedzUsuńW Twoim wykonaniu wygląda to rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńAch, jak ja lubię leczo.
Pozdrowionka! Miłego dnia :)
Dziękuję :)
UsuńWpadlabym na obiadek, pycha☺
OdpowiedzUsuńSuper, właśnie ostatnio mam pociąg do cukinii, muszę zrobić takie leczo :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na leczo, w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńZawsze robię leczo z dodatkiem piersi z kurczaka, natchnęłaś mnie do lekkiej zmiany ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńAguś bardzo pysznie, ja uwielbiam leczo pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńna pewno by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMniam, leczo jeszcze w tym roku nie robiłam :). Trzeba to zmienić :).
OdpowiedzUsuńTylko czekamy na cukinie z naszego ogrodu i będziemy codziennie takie leczo robić jak co roku :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite leczo! Prezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńLeczo w Twoim wykonaniu wygląda przepysznie. Niedługo takimi potrawkami będziemy się zajadać codziennie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Niedługo będą swoje ogródkowe warzywka :)
UsuńŚwietny przepis, bardzo lubię leczo:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo i chętnie bym spróbowało Twojej propozycji bo prezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńpyszna wersja leczo :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję Twojej wersji lecza.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńBardzo lubię takie dania jednogarnkowe ale leczo z mielonym mięsem i jeszcze nie próbowałam :) czyli kolejna inspiracja do spróbowania
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń