Cukinia z grilla

Cukinia z grilla to smaczna przekąska podczas letniego biesiadowania. Tak podaną cukinię jadłam po raz pierwszy we Włoszech. Od tamtego czasu cukinia na stałe gości w mojej grillowej kuchni. Zapraszam na cukinię z grilla. We Włoszech taką cukinię często podaje się jako przekąskę przed daniem głównym. Jest ona wówczas przygotowywana na patelni grillowej.

Cukinia z grilla


Składniki:

małe cukinie
olej lub oliwa
sól

Wykonanie:

  • Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na paseczki.
  • Smarujemy dokładnie olejem lub oliwą i dość mocno solimy. Jeśli cukinię robię na patelni grillowej, to zawsze używam oliwy, natomiast na grilla zazwyczaj daję olej.
  • Cukinię odkładamy na 30 minut.
  • Cukinię można grillować na tacy do grillowania, bezpośrednio na ruszcie lub na patelni grillowej. Cukinia przyrządzana na patelni grillowej i na tacy do grillowania może być pokrojona cienko. Jeśli jest grillowana bezpośrednio na ruszcie, lepiej, aby plasterki były troszkę grubsze. Jeśli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, to żar musi być mały, aby cukinia się nie spaliła.
  • Cukinię grillujemy z obu stron, aż zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupka.
  • Smacznego :)


Uczta pod gołym niebem

27 komentarzy:

  1. Grillowana cukinia - to naprawdę warzywo godne polecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na grilla, do piekarnika, gotowania, smazenia- warzywo idealne :-))) pycha!

    Zapraszam do siebie www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Grilowane potrawy mają mocniejszy smak i zapach oraz są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię grillowaną cukinię albo taką podsmażaną na odrobinie masła. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i pyszne, nie potrzeba niczego więcej poza solą i oliwą :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właściwie to z grilla mogłybyśmy powyjadać tylko same warzywa i byłybyśmy szczęśliwe :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Też często grilluję cukinię, to nie tylko bardzo smaczne warzywo, ale także bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za taką formą grillowanej cukinii.
    Ale jest ona warzywem zdrowym i niskokalorycznym więc mogę się przekonać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic na siłę. Każdy ma swoje smaki :)
      A cukinia jest faktycznie niskokaloryczna i zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych.

      Usuń
  9. z wielką ochotą bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cukinia z grilla jest świetna, ja robię czasami cukiniowe roladki - też są dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. takiego pomysłu na grilla mi było trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W tym tygodniu po raz pierwszy jadłam cukinie smazona ;) dotad tylko gotowaną. Smaczna :) to i pewnie z grilla by mi posmakowała.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażona na patelni i z grilla smakuje podobnie :)
      Wiadomo aromat grilla trochę dodaje innego smaczku, ale ja taką cukinię robię często również w domu, na patelni grillowej lub zwykłej . Bardzo ją lubię również w takiej wersji domowej :)

      Usuń
  13. Pyszna propozycja, cukinię bardzo lubię u często teraz ją jem :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...