Podsmażana brukselka, z czosnkiem

Podając brukselkę do obiadu, zazwyczaj ją podsmażam. Dzięki temu brukselka bardzo zyskuje na smaku. Robi się troszkę bardziej kaloryczna, ale nie jemy jej tak często, aby to był problem. Dzisiejsza propozycja to podsmażona brukselka, doprawiona czosnkiem.

Podsmażana brukselka, z czosnkiem


Składniki:

500 g brukselki
sól
cukier
kilka łyżek oliwy
pieprz
30 g masła
2 duże ząbki czosnku

Wykonanie:
  • Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści.
  • Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Od momentu zagotowania się wody, brukselkę gotujemy 4 minuty.
  • Brukselkę odcedzamy i wrzucamy na patelnię, na którą wlaliśmy 1-2 łyżeczki oliwy.
  • Brukselkę podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. W międzyczasie brukselkę pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, lekko solimy. Najlepiej jedną spróbujcie.
  • Podczas podsmażania, do brukselki trzeba będzie dolać trochę oliwy (2-3 razy po 1 łyżce). Róbcie to wówczas, gdy brukselka wchłonie oliwę i patelnia będzie sucha. Po wlaniu oliwy poruszajcie patelnią tak, aby oliwa otoczyła brukselkę. Lepiej nie używać łyżki do mieszania, bo miękka brukselka jest delikatna.
  • Gdy brukselka jest ładnie zarumieniona, nadamy jej aromatu. Dodajemy masło i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażamy około 2 minuty. Co chwila potrząsamy patelnią tak, aby masło i czosnek oblepiły brukselkę. Można bardzo delikatnie pomóc sobie łyżką.
  • Gotowe.
  • Smacznego :)

31 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) Ja co prawda nie przepadam za brukselką, ale mój mąż wprost uwielbia, zawsze mu ja robię z podsmażona bułka tartą, muszę wypróbować twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za brukselka nie przepadam - to chyba jedyne warzywo, które odkładam na bok, ale mój mąż uwielbia. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej jeszcze nie jadłam. Lubię brukselkę i mam ochotę spróbować. Pyszności.
    Pozdrowionka cieplutkie i udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecamy podsmażoną brukselkę na oleju kokosowym polaną sosem z masła orzechowego <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym całość na jeden raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja za bardzo jej nie lubię i chyba nigdy się nie przekonam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, muszę spróbować takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam brukselkę, a do tego aromatyczny czosnek! Mniam - niebo dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie brukselka zazwyczaj pojawia się tylko w zupie jarzynowej. Czas to zmienić, bo wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja należę do ludzi, którzy jednak brukselki unikają ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo aromatyczny dodatek do obiadu. Osobiście uwielbiam brukselkę i często ją w swojej kuchni gotuję :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń
  12. jak ja dawno jadłam brukselkę, pyyycha

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł, przeważnie podaję gotowaną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taką brukselkę to bym chętnie samą zjadła. Albo z dodatkiem kwaśnej śmietany <3

    OdpowiedzUsuń
  15. może w tej wersji przekonam się do brukselki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię brukselkę, ale nie podsmażałam jej. Fajny pomysł. Musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z czosneczkiem... super. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja z czosnkiem i masełkiem dodaję jeszcze garstkę pokruszonych orzechów włoskich...Żeby chrupało...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...