Podając brukselkę do obiadu, zazwyczaj ją podsmażam. Dzięki temu brukselka bardzo zyskuje na smaku. Robi się troszkę bardziej kaloryczna, ale nie jemy jej tak często, aby to był problem. Dzisiejsza propozycja to podsmażona brukselka, doprawiona czosnkiem.
Składniki:
500 g brukselki
sól
cukier
kilka łyżek oliwy
pieprz
30 g masła
2 duże ząbki czosnku
Wykonanie:
- Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści.
- Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Od momentu zagotowania się wody, brukselkę gotujemy 4 minuty.
- Brukselkę odcedzamy i wrzucamy na patelnię, na którą wlaliśmy 1-2 łyżeczki oliwy.
- Brukselkę podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. W międzyczasie brukselkę pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, lekko solimy. Najlepiej jedną spróbujcie.
- Podczas podsmażania, do brukselki trzeba będzie dolać trochę oliwy (2-3 razy po 1 łyżce). Róbcie to wówczas, gdy brukselka wchłonie oliwę i patelnia będzie sucha. Po wlaniu oliwy poruszajcie patelnią tak, aby oliwa otoczyła brukselkę. Lepiej nie używać łyżki do mieszania, bo miękka brukselka jest delikatna.
- Gdy brukselka jest ładnie zarumieniona, nadamy jej aromatu. Dodajemy masło i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażamy około 2 minuty. Co chwila potrząsamy patelnią tak, aby masło i czosnek oblepiły brukselkę. Można bardzo delikatnie pomóc sobie łyżką.
- Gotowe.
- Smacznego :)
Fajny pomysł :) Ja co prawda nie przepadam za brukselką, ale mój mąż wprost uwielbia, zawsze mu ja robię z podsmażona bułka tartą, muszę wypróbować twój sposób :)
OdpowiedzUsuńZa brukselka nie przepadam - to chyba jedyne warzywo, które odkładam na bok, ale mój mąż uwielbia. :-)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam. Lubię brukselkę i mam ochotę spróbować. Pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie i udanego weekendu :)
Bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńRewelacja, brukselka jest pyszna!
OdpowiedzUsuńPolecamy podsmażoną brukselkę na oleju kokosowym polaną sosem z masła orzechowego <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym całość na jeden raz! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa za bardzo jej nie lubię i chyba nigdy się nie przekonam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, muszę spróbować takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę, a do tego aromatyczny czosnek! Mniam - niebo dla podniebienia :D
OdpowiedzUsuńU mnie brukselka zazwyczaj pojawia się tylko w zupie jarzynowej. Czas to zmienić, bo wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńJa należę do ludzi, którzy jednak brukselki unikają ;D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProste i pyszne danie :))
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczny dodatek do obiadu. Osobiście uwielbiam brukselkę i często ją w swojej kuchni gotuję :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek!
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł Aguś :)
OdpowiedzUsuńPycha! robie podobnie
OdpowiedzUsuńjak ja dawno jadłam brukselkę, pyyycha
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, przeważnie podaję gotowaną :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj podsmażyć. Zachęcam :)
UsuńTaką brukselkę to bym chętnie samą zjadła. Albo z dodatkiem kwaśnej śmietany <3
OdpowiedzUsuńmoże w tej wersji przekonam się do brukselki :)
OdpowiedzUsuńLubię brukselkę, ale nie podsmażałam jej. Fajny pomysł. Musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam Krysiu :)
UsuńZ czosneczkiem... super. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPychota, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńJa z czosnkiem i masełkiem dodaję jeszcze garstkę pokruszonych orzechów włoskich...Żeby chrupało...
OdpowiedzUsuń