Sałatka, którą dzisiaj Wam polecam jest pełna smaków i aromatów. Idealna na kolację, do pracy i na imprezki. Kolorowa i łatwa do zrobienia.
Składniki:
100 g czerwonego ryżu (u mnie Skworcu)
wędzona pierś z kurczaka (około 250 g - 300 g)
10 dag sera żółtego
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy
3 czubate łyżki siekanej natki pietruszki
4 czubate łyżki majonezu
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
wędzona pierś z kurczaka (około 250 g - 300 g)
10 dag sera żółtego
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy
3 czubate łyżki siekanej natki pietruszki
4 czubate łyżki majonezu
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie (około 20 minut). Odcedzamy i studzimy. Jeśli nie macie czerwonego ryżu, możecie użyć zwykłego ryżu białego.
- Pierś z kurczaka, ser żółty i paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy. Solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Smacznego.
Bardzo apetyczna sałatka, ciekawi mnie czerwony ryż, nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry, troszkę inny w strukturze. Nie pęcznieje tak mocno, więc jest mniejszy. Smak troszeczkę inny. Przy gotowaniu puszcza kolor i woda jest mocno czerwona :)
UsuńTaka sałatka szybko znika ze stołu. Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo szybko :)
UsuńMniam, takie sałatki to ja lubię:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMi się takie sałatki kojarzą z jakąś imprezą, oj zrobiła bym taka pyszność
OdpowiedzUsuńPolecam i przyszłościowo życzę smacznego :)
UsuńRównież nigdy nie jadłam czerwonego ryżu :) Czas i pora wypróbować ;D Sałatka wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńAgnieszka przewidujesz dodać przepis na wędzonego kurczaka? Zaintrygował mnie... ;)
OdpowiedzUsuńDo uwędzenia kurczaka potrzebna jest wędzarnia. Nie mam, więc i nigdy samodzielnie nie miałam możliwości wędzić niczego. Jest to proces długotrwały i znany mi tylko z teorii. Wędzone piersi kupuję w sklepie z wędlinami własnego wyrobu. Ale na zwykłych stoiskach mięsnych też są :)
UsuńCzuję się zaproszona do Ciebie na tą sałatkę :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, wpadaj :)
UsuńWygląda obłędnie! Niedługo szykuje mi się impreza i już myślę czy by jej nie zrobić :D
OdpowiedzUsuńZachęcam i z góry życzę smacznego :)
UsuńBardzo lubię takie sałatki, są pyszne i sprawdzają się w wielu sytuacjach :-)
OdpowiedzUsuńMmm pycha sałatka, ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWprost kochamy czerwony ryż <3 Innego już w naszej kuchni nie ma :D
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
UsuńWyśmienita sałatka kochana :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWspaniała, pożywna i bardzo smakowita sałatka. Uwielbiam sałatki z dodatkiem ryżu <3
OdpowiedzUsuńJa również. A jak szybko się je robi :)
Usuńale bym jadła i nie przestawała:D
OdpowiedzUsuńdo mięska zwłąszcza omom:D
Usuńa dziś co upichcisz?:)
UsuńCoś dobrego 😃
UsuńPięknie, kolorowo, apetycznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńI znowu głodna się zrobiłam, apetyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię sałatki ryżowe, a ta prezentuje się wspaniale. Muszę ją zrobić :-)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPycha !
OdpowiedzUsuń:)
Usuńfajny pomysł na wykorzystanie czerwonego ryżu :) ja przeważnie używam go do dań indyjskich.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam w sałatkach :)
UsuńCzerwonego ryżu nie miałam jeszcze okazji próbować! Sałatka wygląda tak, że place lizać :) Na obiad będzie idealna :)
OdpowiedzUsuńZachęcam Agnieszko do spróbowania :)
UsuńUwielbiam tą sałatkę!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to czytać :)
Usuńuwielbiam takie połączenie w sałatkach <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuńczerwonego ryży chyba jeszcze nie jadłam :) sałatka prezentuje się świetnie
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania. Jest troszkę inny :)
UsuńWygląda mega smakowicie. Ależ mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńEkstra trafiłam, bo akurat mam jeszcze jedną torebeczkę czerwonego ryżu i się zastanawiałam, co z nim zrobić. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Życzę smacznego :)
UsuńŁadnie wygląda, ja u siebie bym pewnie pominęła majonez bo nie przepadam :) hihi, mój głód rośnie, choć dopiero co jadłam ;p
OdpowiedzUsuńPewni, że można :)
Usuń