Czy ziemniak może smakować nieziemsko? Okazuje się, że tak. Dzisiaj zachęcam do zrobienia pysznych ziemniaków po śląsku. Ciapkapusta to ziemniaki z kapustą kiszoną. Podajemy ją do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie komponuje się z żeberkami. Smak i zapach mojej ciapkapuście nadaje podsmażona cebulka i odrobina kminku.
400 g kapusty kiszonej
500 g obranych ziemniaków
1 duża cebula
oliwa do podsmażenia cebuli
1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
sól
pieprz
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną kroimy, aby była drobniejsza.
- Tak przygotowaną kapustę gotujemy 30 minut.
- Ugotowaną kapustę studzimy i dokładnie odciskamy z wody.
- Ziemniaki gotujemy, do miękkości, w osolonej wodzie.
- Gorące ziemniaki dokładnie dusimy ubijakiem.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy do miękkości, na niewielkiej ilości oliwy.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy odcedzoną kapustę. Całość mieszamy, doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem i razem chwilę podsmażamy. Z kapusty musi odparować cała woda.
- Do tak przygotowanej kapusty z cebulą, dodajemy ziemniaki. Całość mieszamy, chwilę razem podsmażamy i podajemy.
- Smacznego :)
Nie znam takiej potrawy. Ale mnie zaciekawiłaś tym przepisem. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Krysiu, kapustkę lubisz, więc powinno Ci smakować :)
UsuńCiekawy pomysł i fajnie to wygląda:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam tak przygotowanych ziemniaków. Muszę wypróbować bo zapowiadają sie bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńDobra ciapkapusta nie jest zła.
OdpowiedzUsuńWidziałam Elu, że Ty również robisz :)
UsuńFajny pomysł na pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńHehe, nazwa genialna :D Swoją drogą chętnie spróbowałabym tego dania, bo jeszcze nie miałam okazji :)
OdpowiedzUsuńNazwa fajna, to prawda. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńCóż, nigdy o tym nie słyszałam, ale wygląda i brzmi bardzo smacznie. Myślę, ze dobre by też było do wątróbki :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie pasować :)
UsuńCos nowego, nie znałam tego
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJeśli to jest sposób na nieziemskiego ziemniaka to koniecznie wypróbuję. Świetna nazwa :D
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz kapuchę, podsmażoną cebulkę i ziemniaki, to będzie Ci smakować :)
UsuńUwielbiamy kiszoną kapustę a ziemniaki jeszcze bardziej :-P szkoda, że tego pierwszego musimy unikać :'(
OdpowiedzUsuńOj, to faktycznie szkoda :)
UsuńJeszcze takiego dania nie kosztowałam;-)
OdpowiedzUsuńZachęcam w takim razie do spróbowania :)
Usuńświetne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Bogusiu :)
UsuńZapewne smakują wybornie, ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńSą super :)
UsuńU made my day:D to moje ulubione słowo :D:D:D:D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńCóż za pomysł! Pysznie!!! :) Z chęcią spróbuję takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńKoniecznie muszę zrobić :) Zapowiada się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie znam, ale to musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńNie znałam tego dania al wydaje się być smakowite. :)
OdpowiedzUsuńZostaję u Ciebie bo naprawdę kapitalne przepisy.:)
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie. Wpadaj jak najczęściej:)
UsuńTo taka polska odmiana holenderskiego stamppotu :) Ja robiłam wersję ze szpinakiem lub endywią, ale w jednym z programów Makłowicza słyszałam o wersji z kapustą kiszoną. Do mnie brzmi to świetnie i na pewno wypróbuję! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
Usuń