Czy można zrobić piernik w 5 minut? Pomijając czas pieczenia, jak najbardziej tak. Pachnący, wilgotny, puszysty piernik z migdałami, powidłami śliwkowymi i miodem. Aromatyzuje, podczas pieczenia, cały dom. Do jego zrobienia użyłam, między innymi, oryginalnego cynamonu cejlońskiego. Jak on pięknie pachnie. Zachęcam do zrobienia pysznego piernika :)
Składniki:
250 g mąki pszennej (typ 500)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka imbiru
50 g drobno krojonych migdałów blanszowanych
100 g cukru
1 jajko
150 ml mleka
45 g oleju
100 g miodu
100 g powideł śliwkowych
Wykonanie:
- Blaszkę - keksówkę, o wymiarach około 10 cm x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajko i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, imbir, migdały, cukier wsypujemy do małej miski i całość mieszamy.
- Składniki mokre: jajko, mleko, olej, miód, powidła wkładamy do dużej miski i całość roztrzepujemy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników.
- Do składników mokrych przesypujemy składniki suche i ponownie całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przelewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego, do temperatury 175 stopni, piekarnika. Ciasto piekę 45 minut, na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem.
- Przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien pozostać suchy.
- Smacznego :)
Właśnie rozgrzewam sie gorąca herbatą z miodem. porywam kawałeczek tego pysznego piernika :)
OdpowiedzUsuńMniamm juz czuję święta. Bardzo lubię zapach piernika :)
OdpowiedzUsuńJa również. Bardzo :)
UsuńNastał czas na takie korzenne, aromatyczne ciasta, super
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pogoda nastraja :)
UsuńUwielbiam piernikowe ciasta! :D wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam pierniki zawsze kojarzą mi się ze świętami :) Aguś twój wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu. Ja się nie mogłam doczekać. Już chodziły za mną te smaki :)
UsuńOjej, zapachniało świętami :) piernik bardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuńWspaniały:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAgnieszka wygląda bardzoooo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno piernika nie piekłam! Kochana, ale mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńJa już też miałam chęć na takie ciasto :)
Usuńjuż tak grudniową atmosferę poczułam:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZdecydowanie już warto zacząć piernikowe smaki wykorzystywać <3 Wspaniały :-P
OdpowiedzUsuńWarto nie tylko na święta :)
UsuńMoje ulubione ciasto piernik.Zapach ,smak to co lubie.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :)
Usuńwygląda jak puszysty chlebek:D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńja teraz prawie wcale nie mam czasu na [pieczenie a zjadła bym takie ciacho
OdpowiedzUsuńPlusem tej paskudnej pogody za oknem jest to, że czas na aromatyczne ciasta z cynamonem i pierniki oficjalnie się zaczął. Pyszny pierniczek :D
OdpowiedzUsuńJedyny plus :)
UsuńAguś ale mi narobiłaś smaku :-) oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam w takim razie do zrobienia :)
UsuńCoś dla mnie! Tak uwielbiam piernik :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńMniamuśne :) Od dawna już mam ochotę na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
Usuńciacho w sam raz na jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam pierniki, już niedługo będziemy piec je na potęgę :)
OdpowiedzUsuńJa już się nie mogłam doczekać :)
Usuńdodaję przepis do ulubionych i jutro kupuję składniki. Na szczęście cynamon mam w domu, tylko męża muszę namówić by starł :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Życzę smacznego :)
UsuńŚwietny przepis! Drukuje i czas na odpowiedni moment - a taki na pewno przyjdzie przed świętami Bożego Narodzenia, bo właśnie z nimi najbardziej kojarzy mi się piernik :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
Usuń