Dzisiaj propozycja na delikatny gulasz cielęcy z pieczarkami. Pyszne mięso i aksamitny sos śmietankowy. Tego nie jemy codziennie :)
Składniki:
500 g cielęciny
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
350 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
500 g małych pieczarek
100 ml słodkiej śmietany 30%
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy
Wykonanie:
- Mięso kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy na patelnię, na rozgrzaną oliwę i dość mocno obsmażamy.
- Obsmażone mięso przekładamy do rondelka.
- Na tłuszcz z podsmażania mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zrumienienia.
- Gdy cebula jest gotowa, dodajemy do niej czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 3 minuty.
- Do cebuli dolewamy bulion. Całość mieszamy, aby cały smak z patelni połączyć z bulionem. Bulion przelewamy do mięsa.
- Bulion z mięsem włączamy i na małym gazie dusimy do miękkości mięsa (około 60 - 90 minut). Czas zależy od mięsa. W międzyczasie sos próbujemy i solimy oraz pieprzymy do smaku.
- Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane wrzucamy na gorącą patelnię, z rozgrzaną łyżką oliwy. Solimy je, pieprzymy i podsmażamy do ładnego zrumienienia.
- Gdy mięso jest miękkie, dodajemy do niego podsmażone pieczarki i całość gotujemy jeszcze 2 minuty.
- Dolewamy śmietankę i gotujemy kolejne 2 minuty.
- Smacznego :)
U nas dość często jest gulaż pycha
OdpowiedzUsuńŁatwe i pyszne danie. No i można przygotować dzień wcześniej :)
UsuńMusze nauczyc meza polskich smakow bo w przyszlym roku wracamy do Polski.. chetnie zrobie mu ten przepis !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
Usuńpowiem szczerze, że nie przepadam za cielęciną, ale twój przepis wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńJeśli przepis Ci się podoba, a nie lubisz cielęciny, zrób z mięsem, które lubisz. Dostosuj tylko czas gotowania do mięsa :)
UsuńMmm pycha, nie próbowałem nigdy dodawać śmietanki 30%,następnym razem to zrobię.my nieczęsto używamy cięlęciny, zwykle jest to gulasz wieprzowy, ale robimy go prawie w identyczny sposób:)
OdpowiedzUsuńŚmietanka 30% dodaje bardzo aksamitnego smaku. Kiedyś zawsze dawałam 12% śmietanę. Wystarczyło, że raz spróbowałam sosu z 30% i innej prawie już nie dodaję do mięs. No, ale ja rzadko cokolwiek zabielam, więc mogę czasami poszaleć :)
UsuńDawno nie jadłam cielęciny, ciężko ją dostać, ale taki gulasz musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńJa również Małgosiu :)
UsuńJuż "wieki" nie jadłam cielęciny. Przymierzałam się do jakiegoś dania... A tu, proszę takie pyszne danie zaprezentowałaś. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Krysiu :)
UsuńU mnie w miescie ciezko dostac cielecine...
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja Aguś, takie jesienne danie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie, ładnie i pożywnie :)
OdpowiedzUsuńJej chyba nigdy nie miałyśmy okazji spróbować cielęciny :O
OdpowiedzUsuńJa również jadam od święta :)
UsuńAgnieszko pysznie się prezentuje Jeszcze nigdy nie jadłam cielęciny,trzeba będzie się skusić na twój gulasz :).
OdpowiedzUsuńZachęcam. Cielęcina jest bardzo dobra :)
Usuńomomomom rozwaliłaś system pycha!
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuń:) aż chce się jeść monitor
UsuńOj jak dawno cielęcina nie gościła w moich garach, bardzo kusząca propozycja. :)
OdpowiedzUsuńJa również Elu rzadko robię. Ale czasami sama wejdzie w rękę :)
UsuńMniam <3 Idealny! Delikatne mięsko w smakowitym sosie - pycha <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPyszny obiadek, lubie takie
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie potrawy warto zachować na bardziej uroczyste okazje :) Wszyscy będą zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńPychotka taki gulasz :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZamiast śmietany dodaję łyżeczkę koncentratu pomidorowego .Z łopatki cielęcej odcinam ''błonki''. Warto spróbować .
OdpowiedzUsuń