Makaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić?
Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób):
350 g mielonej łopatki
1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki
1 jajko
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka majeranku
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
3/4 płaskiej łyżeczki soli
60 ml wody
60 ml wody
30 ml bułki tartej
oliwa z oliwek do smażenia pulpetów
Składniki sosu:
około 8 łyżek oliwy extra vergine
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
duża garść siekanych liści bazylii
Ponadto (3 porcje):
300 g makaronu fusilli (u mnie Malma)
Wykonanie:
- Przygotowanie pulpetów:
- Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy.
- Z mięsa formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Mi wyszło 12.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy na niej pulpety.
- Pulpety smażymy z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Usmażone pulpety wykładamy na talerz.
- Przygotowanie sosu:
- Sos przygotowujemy na tej samej patelni.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy około 4 łyżki oliwy extra vergine i podsmażamy, do miękkości.
- Do miękkiej cebulki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy 3 minuty.
- Dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, wlewamy również sok z puszki.
- Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem i całość dusimy, pod przykryciem, 20 minut.
- Dodajemy bazylię, dokładamy pulpety oraz wlewamy ponownie 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, gotujemy 3 minuty. W tym czasie sos się zagęści, a pulpety podgrzeją.
- Gotowe.
- W międzyczasie makaron fusilli gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany al dente.
- Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze.
- Smacznego :)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam:)
Usuńpyszna klasyka :) często robię pulpeciki do makaronu :)
OdpowiedzUsuńJa również. Bardzo lubimy :)
UsuńNa takie pulpeciki zawsze dam się skusić :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś :)
UsuńPysznie wygląda! Właśnie dzisiaj jadłam taki makaron, tylko w formie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńA to również pysznie :)
UsuńTo my od razu po dwie porcje poprosimy, czyli razem cztery :D
OdpowiedzUsuńOczywiście:)
UsuńCudowne danie! Wygląda tak apetycznie, że zjadam oczami :D <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAguś na taki obiad to ja chętnie wpadnę. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się podoba :)
Usuńja makaronów nie darzę zbytnio uczuciem:)
OdpowiedzUsuńsamo życie;D
Usuńnie przepadam za makaronem ale takie danie zjadłabym na obiad :)
OdpowiedzUsuńJa bym się chętnie skusiła na taki obiadek, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealny obiadek w stylu comfort food, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuńale wspaniały makaron. i te pulpety. chętnie bym zjadła! pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam:)
UsuńTakie danie to w ciemno bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńApetycznie wygląda :) Jak byłam dzieckiem to uwielbiałam pulpety :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek. Uwielbiam smak i zapach bazylii. Ten aromatyczny sos idealnie pasuje do pulpecików :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię to połączenie Krysiu :)
UsuńDobry i treściwy obiad :)
OdpowiedzUsuńsosik jest taki subtelny i mocno pomidorowy no pycha
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sosik smakował:)
UsuńPyszny i aromatyczny makaron, mniam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń