Pomidory faszerowane mięsem są idealne jako przekąska na imprezach. Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu włożyć do piekarnika na pół godziny.
Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :)
Składniki:
9 średnich pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
200 g mielonej karkówki
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
10 gałązek pietruszki
pół kulki mozzarelli
Wykonanie:
Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut.
Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu.
Pomidory napełniamy tak przygotowanym farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli.
Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji kulinarnych:
Przepis na imprezkę idealny, farsz taki jaki lubię - pikantny. Smacznego.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie!! Uwielbiam karkówkę i bardzo chętnie połączę ją z pomidorami i pietruszką :)
OdpowiedzUsuńMiło mi. Polecam danie :)
UsuńAle mi narobiłaś smaczku na takie pomidorki. Mniam :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle mi narobiłaś smaczku na takie pomidorki. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaczku na takie pomidorki. Mniam :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobiłyśmy kiedyś i są mega fajnie mięciutkie, teraz mamy chęci na podobnie nadziane papryki :P
OdpowiedzUsuńPapryka jest super. Też uwielbiam :)
UsuńZarówno nadziewane pomidory jak i papryki to świetny pomysł na obiad :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńLubię wszystkie faszerowane warzywa i latem często robię na obiad. Na takie pomidorki z przyjemnością bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńJa też faszeruję różniste warzywka. Bardzo lubię takie dania. Są proste a niebanalne :)
UsuńUrocze pomidorki, a pewnie jakie smakowite do tego ;)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowały :)
UsuńŚwietne te pomidorki. Nie zapomnij dodać do akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń5 minut temu dodałam :)
Muszą być pyszne :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs.
Bardzo apetycznie wyglądają te nadziewane pomidorki, coś pysznego ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam i uważam, że są faktycznie pyszne :)
UsuńGenialne! Wpadam na imprezę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPyszne! Najczęściej faszeruje papryke, ale pomidora też bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńPapryka jest super, ale pomidorek też :)
UsuńSezon na pomidory teraz w pełni, a Twoje wyglądają bardzo pysznie :) Swoją drogą jak drożdżowe ze śliwkami? Udało się tym razem? :)
OdpowiedzUsuńA bo te pomidorki od nasionka przeze mnie wypieszczone, podlewane i na końcu zerwane. Nawet czasami z nimi gadam na działce :)
UsuńCiasto wyrosło. Umieściłam komentarz u Ciebie na blogu :)
Uwielbiam faszerowane pomidory, a te wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFaszerowane pomidory są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam w akcji "Pora na pomidora" :)
Pomidorki jak marzenie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię takie obiadki :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńŚwietny pomysł, bardzoa apetyczne danie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń