Wegetariańska zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem. Warzywa nadają jej głębokiego koloru i fajnego smaczku.
Składniki na bulion warzywny:
1 pietruszka
kawałek selera
zielona część 1 małego pora
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
1 płaska łyżeczka soli
kilka gałązek natki pietruszki
2 gałązki lubczyku
1,5 litra wody
Pozostałe składniki zupy:
200 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
1 duża cebula
3 duże marchewki
3 większe ziemniaki
biała część 1 niewielkiego pora
biała część 1 niewielkiego pora
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki maggi
około 2 łyżki oliwy do smażenia
pieprz
sól
duża garść świeżego, siekanego koperku
sól
duża garść świeżego, siekanego koperku
Wykonanie:
- Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy:
- Do garnka wlewamy zimną wodę (1,5 litra) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę.
- Bulion przecedzamy.
- Przygotowanie podsmażonych warzyw:
- Cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
- Białą część pora drobno szatkujemy.
- Cebulę lekko solimy i podsmażamy na około 2 łyżkach oliwy.
- Gdy cebula lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę i podsmażamy, aż marchewka lekko się podrumieni.
- Dodajemy ziemniaki oraz pora i całość podsmażamy, aż ziemniaki lekko się zarumienią.
- Gdy warzywa się podsmażą, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty.
- Przygotowanie zupy:
- Do bulionu dodajemy groszek i gotujemy, aż zmięknie.
- Dodajemy podsmażone warzywa. Doprawiamy maggi i pieprzem. Gotujemy do zmięknięcia warzyw. Jeśli zachodzi potrzeba, można doprawić solą.
- Zupę wyłączamy. Dodajemy posiekany koperek.
- Smacznego :)
Bardzo apetyczna zupka :) Chętnie bym taką skosztowała :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńSuper zupka, idealna na tę porę roku, bo wszystko można już dostać świeże :))
OdpowiedzUsuńOstatnio przez upały jemy mało takich zup ale na taką byśmy się skusiły :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj jak na takie upały to lekka zupa to jest to co lubię!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł Aguś, na te upały w sam raz :)
OdpowiedzUsuńPycha, też lubię podsmażac warzywka do zupy☺
OdpowiedzUsuńPyszna zupka na letnie upały :)
OdpowiedzUsuńjak ja już dawno zupy nie jadłam! w sezonie warzywnym to wstyd:) muszę się poprawić! wspaniała zupa:) takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z letnich warzyw :)
UsuńMuszę przyznać, że pyszna zupka Ci wyszła.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak sprawdziłaby się u mnie.
Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
Pozdrawiam cieplutko! :)
Super, lekko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się miseczką takiej zupki. Tylko dla mnie bez maggi :)
OdpowiedzUsuńAż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuń