środa, 9 sierpnia 2017

Zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem

Wegetariańska zupa  z podsmażanymi warzywami i groszkiem. Warzywa nadają jej głębokiego koloru i fajnego smaczku.

Zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem

Składniki na bulion warzywny:

1 pietruszka
kawałek selera
zielona część 1 małego pora
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
1 płaska łyżeczka soli
kilka gałązek natki pietruszki
2 gałązki lubczyku
1,5 litra wody

Pozostałe składniki zupy:

200 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
1 duża cebula
3 duże marchewki
3 większe ziemniaki
biała część 1 niewielkiego pora
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki maggi
około 2 łyżki oliwy do smażenia
pieprz
sól
duża garść świeżego, siekanego koperku

Wykonanie:
  • Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy:
  • Do garnka wlewamy zimną wodę (1,5 litra) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę. 
  • Bulion przecedzamy.
  • Przygotowanie podsmażonych warzyw:
  • Cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
  • Białą część pora drobno szatkujemy.
  • Cebulę lekko solimy i podsmażamy na około 2 łyżkach oliwy.
  • Gdy cebula lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę i podsmażamy, aż marchewka lekko się podrumieni.
  • Dodajemy ziemniaki oraz pora i całość podsmażamy, aż ziemniaki lekko się zarumienią.
  • Gdy warzywa się podsmażą, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty.
  • Przygotowanie zupy:
  • Do bulionu dodajemy groszek i gotujemy, aż zmięknie.
  • Dodajemy podsmażone warzywa. Doprawiamy maggi i pieprzem. Gotujemy do zmięknięcia warzyw. Jeśli zachodzi potrzeba, można doprawić solą.
  • Zupę wyłączamy. Dodajemy posiekany koperek.
  • Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna zupka :) Chętnie bym taką skosztowała :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupka, idealna na tę porę roku, bo wszystko można już dostać świeże :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio przez upały jemy mało takich zup ale na taką byśmy się skusiły :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jak na takie upały to lekka zupa to jest to co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł Aguś, na te upały w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, też lubię podsmażac warzywka do zupy☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupka na letnie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ja już dawno zupy nie jadłam! w sezonie warzywnym to wstyd:) muszę się poprawić! wspaniała zupa:) takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać, że pyszna zupka Ci wyszła.
    Ciekawa jestem jak sprawdziłaby się u mnie.
    Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Częstuję się miseczką takiej zupki. Tylko dla mnie bez maggi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...