Delikatny i soczysty łosoś z grilla. Troszkę odmiany w grillowym, letnim biesiadowaniu. Skuszę Was?
Składniki (2 porcje):
0,4 kg świeżego łososia
2 łyżki oliwy do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka oregano
Wykonanie:
- Łososia będziemy grillować w folii aluminiowej. W tym celu przygotowujemy jej 2 kawałki. Na każdym kawałku folii aluminiowej (na stronie błyszczącej) rozprowadzamy łyżkę oliwy. Położymy na nią łososia.
- Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy na folii aluminiowej.
- Wszystkie przyprawy: sok z cytryny, czosnek i zioła rozdzielamy po równo, między 2 kawałki ryby.
- Łososia polewamy cytryną, solimy i pieprzymy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy na łososiu.
- Rybę posypujemy oregano i ziołami prowansalskimi.
- Rybę zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Łososia grillujemy na średnim żarze przez 10 minut.
- Smacznego :)
Ciekawe czy po takim łososiu moja mama polubiła by tę rybę :) Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńUwielbiam łososia z grila! Ma wtedy taki niesamowity smak!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńNa takiego łososia to ja bym dzisiaj reflektowała :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam tak przygotowanego łososia 😃
OdpowiedzUsuńMniam, najlepszy☺
OdpowiedzUsuńPstrąg i łosoś to nasze ulubione rybki :D
OdpowiedzUsuńTak przygotowany łosoś na pewno smakuje wybornie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
UsuńUwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia w takim razie :)
UsuńUwielbiam łososia :) Z grilla jeszcze nie jadłam, będę musiała spróbować, bo na pewno jes wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńTak, tak - to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki ziołowe. Super!
Chętnie, chętnie się skuszę.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Na rybę? Zawsze się skuszę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillowanego łososia
OdpowiedzUsuńSuper ten łosoś się prezentuję, nabrałam właśnie mega ochoty na grilla :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia z grilla, przyrządzam nawet podobny, tylko bez oregano,ale i w takiej wersji na pewno go spróbuję:)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńRybki to ja bardzo lubię
OdpowiedzUsuńŁosoś z grilla i to jeszcze w ziołach! Rewelacja <3
OdpowiedzUsuńsuper sposob :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń