Ciasto z ricottą i śliwkami

Jedne z moich ulubionych ciasto to te, z serkiem ricotta. Serek nadaje im fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami. 

Ciasto z ricottą i śliwkami


Składniki:

2 jajka
160 g cukru

80 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
250 g serka ricotta

250 g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

6 śliwek

Wykonanie:
  • Przepis na keksówkę o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm. 
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, olejek pomarańczowy i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Dodajemy mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki.
  • Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu.
  • Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, a ciasto delikatnie zrumienione.
  • Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Śliwki w ciastach to świetny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śliwki, ciasta z nimi zawsze świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda mega smacznie :) Poczęstuję się do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda wspaniale. W pierwszym momencie myślałam, że to drożdżówka. Zapisuję przepis i z przyjemnością wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Jeśli nie jadłaś ciasta z ricottą, będziesz zaskoczona strukturą i smakiem ciasta. Ja się kiedyś w nich zakochałam miłością wierną i teraz robię na różne sposoby :)

      Usuń
  5. I my z ricottą w wypiekach się bardzo polubiłyśmy :D Uwielbiamy kiedy śliwki się fajnie przypieką :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, musi być bardzo wilgotne, wypróbuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam ciasta z ricottą, ale wygląda świetnie. Z chęcią kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pięknie wyrosło i smakuje na pewno doskonale :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie i tak zapewne smakuje... ach, ta moja dieta, w końcu kiedyś coś upiekę i Twoje ciasto będzie jedne z pierwszych na mojej liście ;)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaraz bede, bo mam chęc na kawąłeczek

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadła bym chętnie do kubka mleczka -:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sezon na śliwki w pełni, więc trzeba je jeść, póki są :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo - wiele słyszałam cieście z ricottą. Super!
    To chyba coś dla mnie. Ciekawi mnie czy warto spróbować. Na pewno!
    Przepyszne. Bardzo mi się podoba.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można śliwki zastąpić truskawkami? I czym zastąpić mieloną wanilię? Może być esencja z wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Esencja może być, ale truskawki są wodniste i nie wiem jak ciasto się zachowa. Z tak niewielką ilością owoców powinno być OK. Ja bym spróbowała. Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...