Jedne z moich ulubionych ciasto to te, z serkiem ricotta. Serek nadaje im fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami.
Składniki:
2 jajka
160 g cukru
80 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
250 g serka ricotta
250 g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
6 śliwek
6 śliwek
Wykonanie:
- Przepis na keksówkę o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, olejek pomarańczowy i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki.
- Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu.
- Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, a ciasto delikatnie zrumienione.
- Smacznego :)
Śliwki w ciastach to świetny dodatek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki, ciasta z nimi zawsze świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mega smacznie :) Poczęstuję się do kawki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto wygląda wspaniale. W pierwszym momencie myślałam, że to drożdżówka. Zapisuję przepis i z przyjemnością wypróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Jeśli nie jadłaś ciasta z ricottą, będziesz zaskoczona strukturą i smakiem ciasta. Ja się kiedyś w nich zakochałam miłością wierną i teraz robię na różne sposoby :)
UsuńI my z ricottą w wypiekach się bardzo polubiłyśmy :D Uwielbiamy kiedy śliwki się fajnie przypieką :D
OdpowiedzUsuńPychota, musi być bardzo wilgotne, wypróbuję ☺
OdpowiedzUsuńCiasto musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z ricottą, ale wygląda świetnie. Z chęcią kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wyrosło i smakuje na pewno doskonale :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i tak zapewne smakuje... ach, ta moja dieta, w końcu kiedyś coś upiekę i Twoje ciasto będzie jedne z pierwszych na mojej liście ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!
Zaraz bede, bo mam chęc na kawąłeczek
OdpowiedzUsuńCzekam :)
UsuńZjadła bym chętnie do kubka mleczka -:)
OdpowiedzUsuńSezon na śliwki w pełni, więc trzeba je jeść, póki są :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać :)
UsuńOoo - wiele słyszałam cieście z ricottą. Super!
OdpowiedzUsuńTo chyba coś dla mnie. Ciekawi mnie czy warto spróbować. Na pewno!
Przepyszne. Bardzo mi się podoba.
Pozdrowionka cieplutkie :)
Czy można śliwki zastąpić truskawkami? I czym zastąpić mieloną wanilię? Może być esencja z wanilii?
OdpowiedzUsuńEsencja może być, ale truskawki są wodniste i nie wiem jak ciasto się zachowa. Z tak niewielką ilością owoców powinno być OK. Ja bym spróbowała. Pozdrawiam
Usuń