Takie pierogi możemy zjeść tylko sezonowo. Jedne z lepszych, czyli pierogi z kurkami.
Składniki na ciasto (30 pierogów):
250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 160 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
Składniki farszu:
1 duża cebula
300 g kurek
olej lub oliwa
sól
pieprz
garść siekanej natki pietruszki
Okrasa:
oliwa lub olej
1 cebula
sól do smaku
Wykonanie farszu:
oliwa lub olej
1 cebula
sól do smaku
Wykonanie farszu:
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu zeszklenia się cebuli.
- Kurki myjemy i siekamy na mniejsze kawałki.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie kurki odkrywamy, dodajemy pietruszkę i podsmażamy bez przykrywania około 5 minut - do czasu, aż z kurek odparuje cała woda.
- Farsz studzimy.
- Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
- Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki.
- Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
- Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
- Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
- Smacznego :)
Z kurkami na pewno są smaczne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńKurki uwielbiam i pierogi również :) Takie bardzo by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślałam o takich pierogach, Twoje wyglądają perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia zrobiłam się głodna. Coś czuję, że dziś wstąpię na bazarek i kupię kurki :)
OdpowiedzUsuńZapłaciłabym za nie każdą cenę!
OdpowiedzUsuńPodziwiam te pierożki. Pyszne.
OdpowiedzUsuńAch, naprawdę chyba czym prędzej muszę spróbować je zrobić. ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Życzę smacznego :)
UsuńJuż czujemy ten smak pierożków rozpływający się w ustach <3
OdpowiedzUsuńMuszą smakować wyjątkowe, bo kurki to dla mnie wyjątkowo smaczne grzyby!
OdpowiedzUsuńIdealne pierożki, jak ja dawno nie jadłam z kurkami, pycha :)
OdpowiedzUsuńOstatnio byłam w swoim rodzinnym domu i razem z mamą wybrałyśmy się do lasu na grzyby. Nazbierałyśmy dość sporo kurek. Muszę podsunąć jej pomysł z pierogami, bo narobiłaś mi ochoty na nie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńWspaniałe pierożki kochana, narobiłaś mi smaku :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym takich spróbowała :)
OdpowiedzUsuń