Pierogi z kurkami

Takie pierogi możemy zjeść tylko sezonowo. Jedne z lepszych, czyli pierogi z kurkami.

Pierogi z kurkami



Składniki na ciasto (30 pierogów):

250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 160 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli

Składniki farszu:

1 duża cebula
300 g kurek
olej lub oliwa
sól
pieprz
garść siekanej natki pietruszki

Okrasa:

oliwa lub olej
1  cebula
sól do smaku

Wykonanie farszu:
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Kurki myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. 
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie kurki odkrywamy, dodajemy pietruszkę i podsmażamy bez przykrywania około 5 minut - do czasu, aż z kurek odparuje cała woda.
  • Farsz studzimy.
Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki.
  • Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
  • Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
  • Smacznego :)




17 komentarzy:

  1. Z kurkami na pewno są smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki uwielbiam i pierogi również :) Takie bardzo by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie myślałam o takich pierogach, Twoje wyglądają perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od samego patrzenia zrobiłam się głodna. Coś czuję, że dziś wstąpię na bazarek i kupię kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapłaciłabym za nie każdą cenę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam te pierożki. Pyszne.
    Ach, naprawdę chyba czym prędzej muszę spróbować je zrobić. ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Już czujemy ten smak pierożków rozpływający się w ustach <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszą smakować wyjątkowe, bo kurki to dla mnie wyjątkowo smaczne grzyby!

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne pierożki, jak ja dawno nie jadłam z kurkami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio byłam w swoim rodzinnym domu i razem z mamą wybrałyśmy się do lasu na grzyby. Nazbierałyśmy dość sporo kurek. Muszę podsunąć jej pomysł z pierogami, bo narobiłaś mi ochoty na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe pierożki kochana, narobiłaś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym takich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...