Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami - delikatne, aromatyczne i dzięki mące migdałowej wilgotne.
Składniki na ciasto:
160 g miękkiego masła
160 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka olejku migdałowego
Ponadto:
150 g borówek amerykańskich
100 g śliwek
100 g śliwek
50 g migdałów blanszowanych
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Śliwki kroimy na ćwiartki.
- Migdały blanszowane siekamy.
- Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem.
- Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę.
- Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste.
- Ciasto wykładamy na blaszkę.
- Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki, borówki oraz siekane migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem.
- Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Wbijcie go tam, gdzie nie ma owoców. Patyczek powinien być suchy.
- Smacznego :)
Takie ciasto nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię i chętnie jem :) Podkradam do kawki :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńAleż piękne ciacho, idealne na lato☺
OdpowiedzUsuńTakie ciacho by mi się przydało.
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbowałabym duecik borówka-śliwka! :)
Mniam.
Pozdrawiam serdecznie :)
Pozdrawiam również :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, już sobie wyobrażam, jak cudnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Do kawki lub hrbatki pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny duet: śliwki i borówki. A do tego smak migdałów. Oj, pyszne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńZostał się chociaż okruszek ? Jak tak to biegnę 😃
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńSuper ciasto z owocami, świetne dodatki śliwki i borówki :)
OdpowiedzUsuńOwoce i migdały przepysznie się łączą :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńświetne ciasto!!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! Uwielbiam chrupiące migdały jako dodatek!
OdpowiedzUsuń