Makowiec z jabłkami

Dzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :)

Makowiec z jabłkami


Składniki:

200 g maku (może być mielony)
1 łyżeczka olejku migdałowego
2 łyżki Amaretto
5 jabłek średniej wielkości
5 jajek
1 szklanka cukru
100 g miękkiego masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki kaszy manny (semoliny)
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Wykonanie:

  • Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na sitku i mielimy 2 razy przez sitko o drobnych oczkach. 
  • Możemy również użyć maku mielonego. Wówczas zalewamy go taką ilością wody, aby mak ją zaabsorbował (wodę dolewamy do maku powoli). Maku mielonego nie trzeba gotować. Jeśli daliśmy za dużo wody, przekładamy mak na papierowy ręcznik i mocno odciskamy.
  • Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy olejek migdałowy i Amaretto.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Ja to robię mikserem.
  • Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej, tylko do połączenia się składników.
  • Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej.
  • Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makowo- jabłkową.
  • Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę to ciasto w blaszce, która ma wymiary 28 cm x 18 cm. 
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem.
  • Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)

35 komentarzy:

  1. Jak to my, najchętniej byśmy taki kawał ciacha polały jogurtem naturalnym i wcinały z niebywałym apetytem!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za makowcem. Lubię jak mak nie dominuje i dlatego Twój przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłaś kawał pysznego, puszystego ciasta. Na święta koniecznie musi być z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To prawda, te święta bez ciasta z makiem nie mogą się obyć :)

      Usuń
  4. Cudowne ciasto :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny i prosty przepis :) Ostatnio " chodzi za mną " taki delikatny makowiec jak ten :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciasto jest bardzo proste do zrobienia oraz bardzo leciutkie :)

      Usuń
  6. Idealny przepis na Święta!! pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co roku makowiec jest obowiązkowym wypiekiem na moim stole, jednak nigdy nie próbowałam jeszcze takiego z jabłkami. Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny :) Agnieszko również życzę Tobie wspaniałych i radosnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Porządne ciacho i takie świąteczne smaki :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, chętnie bym spróbowała, bo u mnie w domu nigdy tego typu ciast się nie robi :}

    OdpowiedzUsuń
  11. I like your cake very much. It seems yummy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Też taki piekę, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też taki piekę i polewam czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam takiej masy makowej z puszki. Wydaje mi się jednak, że tak.
      Te masy makowe są już słodkie? Jeśli tak, to zredukowałabym ilość cukru.
      Powinno wyjść :)

      Usuń
    2. Emilka, specjalnie dla Ciebie, w sklepie przeczytałam skład takiej gotowej masy makowej z puszki. Tam jest 20% maku, 6% bakalii i reszta to mąka i jakieś wypełniacze. Nie kupowałabym tego. Z etykiety wynika, że 74% tej masy to mąka i wypełniacze chemiczne. W moim przepisie jest 200 g maku. W 200 g tej masy 148 g to mąka, a 52 g to mak i bakalie. Nijak to się ma do tego przepisu, w którym jest mak, jabłka i kasza. Kasza ma za zadanie jedynie wchłonąć sok z jabłek. Używając tej masy będziesz miała ciasto z kaszy i mąki z 52 g maku. Nie wiem, co z tego wyjdzie :(

      Usuń
    3. Emilko nie moze byc z puszki, musi byc tak jak w przepisie a sukces murowany.

      Usuń
  15. Na ktorym poziomie kladziesz blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dobre ciasto,wilgotne i aromatyczne, piekę je od kilku lat i zawsze chetnie do niego wracam, mozna upiec nawet 4-5 dni przed swietami jak stoi to robi się coraz lepsze ��

    OdpowiedzUsuń
  17. ciacho prezentuje sie wybornie :) szkoda że nie lubię maku :(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...