Na Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa.
Składniki:
200 g mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju
skórka otarta z 1 cytryny
Ponadto:
Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej.
- Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
- Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób:
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
- W niewielkiej misce łączymy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, wanilię mieloną. Całość dokładnie mieszamy.
- Oddzielnie odmierzamy cukier.
- W niedużej misce łączymy jogurt, olej, otartą skórkę cytryny. Nie trzeba ich mieszać.
- Wykonanie ciasta:
- Białka ubijamy mikserem na sztywno.
- Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
- Dodajemy żółtka i całość ubijamy jeszcze około 3 minuty.
- Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy jogurt z olejem i skórką. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
- Smacznego :)
Bardzo apetyczna, ja najczęściej piekę babkę drożdżową, ale ta wersja też kusząca :)
OdpowiedzUsuńJeśli cytrynowa to z pewnością pyszna :)
OdpowiedzUsuńTakich babek na święta nigdy dość <3
OdpowiedzUsuńwspaniała domowa produkcja, niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńW tym roku upiekę taka babkę :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła :) I jaka puszysta! Idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie -:)
OdpowiedzUsuńBabeczka wygląda świetnie, a jak pomyślę o smaku i zapachu, który musiał się unosić w kuchni, to mam ochotę zjeść od razu połowę ;Djej
OdpowiedzUsuńCudnie wyrośnięta! Fajna ta Twoja baba Agnieszko ;)
OdpowiedzUsuńJogurtowej jeszcze nie robiłam. W tym roku raczej się nie skusze, bo robię piaskową, ale może za rok (albo i bez okazji, bo kto powiedział, że babki można jeść tylko na Wielkanoc).
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka Aguś :)
OdpowiedzUsuńPuszysta i baardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyrosła :)
OdpowiedzUsuńPycha! Mój tato jest fanem babek cytrynowych, więc byłby takim ciachem zachwycony :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babeczki :-) pozdrawiam Aguś :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie baby ale niestety coś mi nie wychodzą :)
OdpowiedzUsuńMoże ta wyjdzie ☺
UsuńPyszna domowa babka. Mniam :)
OdpowiedzUsuńBrawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńdobrze opisane, dzięki za fajny przepis. Podaję dalej!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńMmm, babka wygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuje twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńBabka wygląda pysznie, koniecznie musze wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu. Jest pyszna!
OdpowiedzUsuńBrawo trafiłem z instagrama !
OdpowiedzUsuńNie no babeczka pierwsza klasa! Swoją drogą niezwykle apetyczny blog :)
OdpowiedzUsuńWolę babkę karmelową, ale ta też wygląda na pyszną!
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Babeczka rośnie jak szalona.
OdpowiedzUsuńBardzo dajny przepis - babka pięknie wyrosła :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis - babka pięknie urosła :)
OdpowiedzUsuńNie ma lepszej babki niż cytrynowa :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńTo chyba najlepsza babka, jaką jadłam!
OdpowiedzUsuńWzorcowo wypieczona babka :))
OdpowiedzUsuńCzy mogę czymś zastąpić skórkę z cytryny?
OdpowiedzUsuńOlejkiem cytrynowym
Usuńcudowny przepis, już testowany (:
OdpowiedzUsuńBabka zawsze, obowiązkowo, inaczej sobie po prostu nie wyobrażam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam spędzać czas w kuchni nad babką cytrynową :-)
OdpowiedzUsuń