Schab z pieczarkami

Jedno z moich ulubionych mięs pieczonych to schab z pieczarkami. Sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapki do pracy, jak i mięso na świąteczny stół. Pieczarkowy farsz jest aromatyczny i wilgotny, a schab tak przygotowany nie jest suchy.


Schab z pieczarkami

Składniki:

kawałek schabu (około 1,5 kg)

500 g pieczarek
sól
pieprz
olej
2 duże garście siekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka bułki tartej
1 jajko

Wykonanie:
  • Pieczarki myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do garnka. Do pieczarek dodajemy 1 łyżkę oleju i dusimy bez przykrycia do odparowania z nich wody. W międzyczasie pieczarki dość mocno  solimy i pieprzymy. Farsz nie może być mdły.
  • Farsz studzimy.
  • Na koniec do farszu dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie mieszamy.
  • Mięso przecinamy w środku przez całą długość, tworząc "rękaw". Najlepiej zrobić to długim nożem. Tak przecięty schab faszerujemy przygotowanymi pieczarkami. 
  • Nafaszerowany schab posypujemy z wierzchu dość obficie solą i pieprzem. 
  • Mięso wkładamy na całą noc do lodówki.
  • Schab najlepiej upiec w żeliwnej brytfannie. Ja to robię na kuchence, nie w piekarniku. W tym celu do brytfanny wlewamy 3 - 4 łyżki oleju, który rozprowadzamy po całym dnie. Na olej wykładamy mięso. Brytfannę przykrywamy i mięso dusimy na bardzo wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W międzyczasie, w połowie czasu pieczenia, mięso odwracamy na drugą stronę.
  • Schab studzimy w brytfannie. 
  • Ostudzone mięso zawijamy w aluminiową folię i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie można mięso kroić.
  • Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Moja mama lubi pieczony schab ale tak nie robiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny schabik ;p uwielbiam taki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm kanapeczkę z takim schabem chętnie bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda w przekroju☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyszedł, smaczne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka mi cieknie na sam widok. Szkoda, ze internet nie przekazuje zapachów :)
    Z chęcią wzięłabym "na ząb" kawałek takiego schabu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadła bym z domową buleczką 💚💛

    OdpowiedzUsuń
  8. ja od roku już nie jem mięsa ;p al mój narzeczony nadal mięsożrny, wiec chętnie by zjadł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie tak przygotowany schab smakuje najlepiej! Zdecydowanie bije na głowę inne domowe wędliny, które z kolei biją na głowę te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczny, świetne danie na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm... Bardzo apetyczny schabik <3 Z przyjemnością zjadłabym tak nafaszerowane mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis. Schab na pewno nie wychodzi suchy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rzadko jadam, ale w Święta bym się skusiła na taki schab :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy przepis na schab. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dawno nie piekłam mięsa:) wspaniały schab!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie ci wyszedł :) Ale zrobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię schab faszerowany, można pokombinować ze składnikami. Twój prezentuje się bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...